Кремль хоче повторно засудити політв’язня Дмитра Штиблікова на 12-20 років

Новини
Дмитро Штибліков Фото: Facebook Дмитрий Штыбликов

В’язень Кремля Дмитро Штибліков мав би вийти на волю 9 листопада 2021 року, але через нову незаконну справу на нього чекає суд і, вірогідно, покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 20 років.  

Про це написала на своїй сторінці у Facebook донька в’язня Тетяна Штиблікова. 

Дмитро Штибліков 8 листопада відзначає свій день народження. Вже п’ятий рік поспіль він зустрічає цей день у російській в’язниці. 

«Не можу повірити, що вже 5й День Народження тато проводить у в’язниці далеко від усіх нас. Якоїсь миті була смиренність, ми зібрали всі сили в кулак і чекали закінчення терміну вироку», – пише Тетяна Штиблікова.

«9 листопада, тобто завтра, закінчується термін покарання. Завтра тато міг бути вже вдома. Але це не буде. Бо в серпні минулого року завели нову справу.

І можливо, прямо зараз тато їде по етапу на суд», – додає вона.

За словами адвоката, термін у 5 років, які Дмитро Штибліков відбув у в’язниці, не будуть зараховані при винесенні нового вироку, а вважатимуться обтяжливою обставиною – судимістю, пише донька політв’язня.

«Нова стаття, за якою шиють справу, передбачає покарання від 12 до 20 років», – додає вона.

Тетяна Штиблікова не уточнила, за якою саме статтею кримінального кодексу РФ судитимуть її батька. 

Дмитро Штибліков був засуджений Севастопольським окупаційним «міським судом» на п’ять років колонії суворого режиму за звинуваченням в підготовці диверсії (стаття 281 КК РФ) і незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів і вибухових речовин (стаття 222.1). 

Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав Збройних сил України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. 

Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку затримали співробітники ФСБ в Севастополі 9 листопада 2016 року як так званих «членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України».

18 травня 2017 року Дмитро Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили.

Правозахисники зафіксували дуже багато фактів порушення прав затриманих ФСБ в окупованому Криму так званих «українських диверсантів», включаючи фальсифікацію доказів і показань свідків, застосування тортур і психологічного тиску, а також позбавлення права на захист і справедливий суд, що дає підстави вважати їх політв’язнями.