РНБО застосувала санкції щодо нових власників компанії, літаками якої Медведчук і Козак літали в РФ

Новини
Фото: avdelphi.com

Рада національної безпеки і оборони за рекомендацією Служби безпеки України вирішила застосувати санкції щодо нових власників компанії, літаки якої раніше використовували українські народні депутати і бізнесмени для польотів до РФ. 

Про це на брифінгу за підсумками засідання Ради Нацбезпеки і оборони повідомив голова СБУ Іван Баканов.

Вперше обмежувальні заходи щодо молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. – оператора чартерних рейсів – були застосовані в січні 2021 року. Причиною застосування санкцій стало здійснення польотів до РФ та ТОТ України, що є порушенням українського законодавства.

«На момент прийняття рішення про санкції чотири повітряних судна перебували за межами України, а літак, який використовував Медведчук перебував в аеропорту «Жуляни». Там він знаходиться і зараз», – зазначив Баканов.

За його словами, згодом бенефіціари суден почали змінювати власників та обслуговуючі компанії, у зв’язку з чим СБУ вже в лютому 2021 року  пропонувала оновити санкції, застосувавши черговий пакет щодо нових власників.

«На цьому підсанкційні суб’єкти не зупинилися. Ми фіксуємо спроби змінити власників, обслуговуючі компанії та бортові номери і таким чином обійти санкції», – сказав голова СБУ. 

  • До молдавської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA в січні 2021 року були застосовані санкції за здійснення польотів до Російської Федерації та на тимчасово окуповані території України з порушенням чинного законодавства.  Цими літаками в РФ літали нардепи Тарас Козак і його соратник, кум Володимира Путіна Віктор Медведчук.