Прикордонники незаконно штрафують мешканців ТОТ, що в’їжджають до України через РФ – Дмитро Лубінець

Новини
Фото: Пресслужба ДПСУ

Прикордонники протиправно накладають адміністративні штрафи на громадян України, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей на підконтрольну уряду територію через територію РФ. 

Про це під час презентації «Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб на період до 2024 року» в «Укрінформ» повідомив голова Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ТОТ у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

Державна прикордонна служба помилково розуміє норми постанови Кабміну, яка частково скасувала штрафи за в’їзд до України через територію РФ. 

«Прикордонники це роблять на підставі постанови Кабінету міністрів, яка чітко вказує, що перелік гуманітарних підстав не є вичерпним. Громадянин може просто сказати: «Я їду з гуманітарних причин». Крапка. В постанові чітко зазначено, що ніхто не має права перевіряти ці гуманітарні підстави. На практиці Держприкордонслужба зупиняє людину й каже: «Ви куди?». Їй відповідають: «Я на навчання». Прикордонники відповідають: «Покажіть виклик до українського вишу». Якщо його немає, на людину накладають адміністративний штраф», – повідомив Дмитро Лубінець. 

Депутат закликав міністра з питань реінтеграції ТОТ Ірину Верещук розтлумачити Державній прикордонній службі зміст терміну «гуманітарні підстави». 

  • 30 червня Верховна Рада тимчасово на період дії карантину звільнила від сплати адмінштрафів за порушення порядку в’їзду-виїзду через держкордон українських громадян з тимчасово окупованих територій Донбасу, які через закриті окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені в’їжджати на підконтрольну територію України з ОРДЛО через Росію.