Рада тимчасово скасувала штрафи за виїзд з ОРДЛО через Росію

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада тимчасово на період дії карантину звільнила від сплати адмінштрафів за порушення порядку в’їзду-виїзду через держкордон українських громадян з тимчасово окупованих територій Донбасу, які через закриті окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені в’їжджати на підконтрольну територію України з ОРДЛО через Росію.

За законопроект №5478 «Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування заходів адміністративних стягнень та заходів впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї» в цілому проголосували 292 нардепів на позачерговому засіданні парламенту 29 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Законом встановлено, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину, або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду, не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом міністрів України.

Підставами гуманітарного характеру, зокрема, є повернення на місце проживання, возз’єднання сім’ї, важка хвороба або смерть близьких родичів, необхідність забезпечення лікарськими засобами або проходження лікування, прийняття спадщини, перетин КПВВ з метою відвідування навчального закладу для навчання, виїзд з тимчасово окупованої території на постійне або тимчасове проживання в іншій державі. При цьому наявність гуманітарних підстав має бути документально підтверджено.

«Цей законопроект дуже важливий … Зараз через те, що окупаційна влада перекрила КПВВ, люди вимушено, не з власної волі, виїжджають на територію РФ і повертаються звідти в Україну. Згідно з нашим законодавством, Держприкордонслужба накладає на них адміністративні стягнення від 1700 грн до 5100 грн. Зрозуміло, що це треба прибрати», – пояснив глава комітету ВР з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубинець, який ініціював прийняття законопроекту.

Він попросив парламент прийняти документ за основу і в цілому, оскільки зараз починається вступна компанія в вищих навчальних закладах. «Ми дуже хочемо, щоб наші діти, які проживають на тимчасово окупованих територіях, вступали в українські вузи. І саме цей крок дозволить їм та їхнім батькам, приїжджаючи на нашу територію, не отримувати додаткові адміністративні стягнення», – зазначив Лубинець.

Як повідомлялось, за даними правозахисників, українські прикордонники щодня штрафують 80-120 жителів ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі змушені в’їжджати на підконтрольну територію України через Росію.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.
  • Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.