Катівня «Ізоляція» підконтрольна ФСБ РФ – директор Bellingcat

Новини
Територія "Ізоляції", камери ув'язнених (перший поверх з гратами) і прогулянковий дворик, фото: t.me/traktorist_dn

Катівня «Ізоляція» в окупованому Донецьку була структурою, підконтрольною ФСБ РФ, стверджує Христо Грозєв, директор міжнародної розслідувальної організації Bellingcat.

Про це Христо Грозєв повідомив 12 листопада 2021 року в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера»

Директор Bellingcat стверджує, що розслідувачам його організації у співпраці з виданнями The Insider та «Радіо Свобода» вдалося встановити справжні особи російських кураторів катівні «Ізоляція» в окупованому Донецьку. За його словами, вони були співробітниками ФСБ РФ. 

«Впродовж року ми змогли дійти досить високо і зрозуміти, що це підконтрольна структура російської ФСБ. Усі куратори, які там були з ФСБ, намагалися захистити свою особистість вигаданими особами та прізвиськами, але ми змогли все-таки за рік знайти саме справжніх кураторів та їхні справжні особи», – сказав Христо Грозєв.

За його словами, до розслідування справи «Ізоляції» його підштовхнуло знайомство з колишнім в’язнем катівні журналістом Станіславом Асєєвим і з його книгою:

«Я прочитав книгу Станіслава, я зрозумів, що цю справу треба довести до міжнародного кримінального суду. І треба шукати не лише тих, хто займався тортурами, а тих, хто їм давав накази, хто їх руками виривав зізнання».

Грозєв нагадав, що Bellingcat вже встановив і опублікував персональні дані і російське громадянство трьох осіб, що здійснювали катування в «Ізоляції» – Юрія Кривоноса, Володимира Бутенка та Руслана Єремічева. 

  • В Києві затримано коменданта катівні «Ізоляція» Дениса Куликовського.
  • Розслідувачі Bellingcat встановили особи трьох росіян, які причетні до тортур у в’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку.