Кабмін спростив оформлення ID-карток для переселенців і жителів ОРДЛО

Новини
переселенцу

Переселенцям та мешканцям тимчасово окупованих територій більше не потрібно надавати довідку ВПО для оформлення ID-картки. Зробити це можна в будь-якому відділенні Державної міграційної служби України, Центрі надання адміністративних послуг та паспортному сервісі незалежно від місця проживання.

Про це повідомляють правозахисники проєкту «Юридичний порадник для ВПО».

Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи вилучено з переліку необхідних документів для оформлення ID-картки.

У разі оформлення паспорта вперше після досягнення 18 років замість свідоцтва про народження можна надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження. Також можна письмово наполягати на написанні прізвища та імені латинськими літерами відповідно до раніше виданих документів, що посвідчують особу або факт народження.

Крім цього, спрощено процедуру встановлення особи. За відсутності документів із фото, отриманих із державних, єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, ідентифікацію здійснюють шляхом опитування свідків, які зазначаються у письмовій заяві особи, яка оформлює паспорт. Для підтвердження особи достатньо одного дієздатного члена його сім’ї або родича або двох сусідів за місцем реєстрації, які досягли 14-річного віку та мають документи, що посвідчують особу.

Для підтвердження зареєстрованого місця проживання сусідам особи необхідно надати видану в установленому порядку довідку про реєстрацію місця проживання або паспорт громадянина України у вигляді «книжечки», в якому зазначено «прописку».

Ці та інші зміни запроваджені постановою Кабміну від 01.09.2021 № 1109, яка набула чинності з 2 листопада.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стане доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.