За час «режиму тиші» на Донбасі на 70 осіб збільшився список утримуваних бойовиками людей

Новини
Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: Facebook Людмила Денісова

«Режим тиші» на лінії зіткнення на Донбасі діє з 27 липня 2020 року. За цей період 70 людей потрапили до в’язниць бойовиків до ОРДЛО.

Про це повідомила Уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова в інтерв’ю телеканалу «Дом».

«За період війни — це 301 громадянин України. З них 30 жінок, 44 військовослужбовці. Треба сказати, вже рік і три місяці як діють домовленості про режим тиші (набули чинності 27 липня 2020 року, — Ред.), дві сторони домовились у Мінську, що не стріляють. За цей період перемир’я список громадян України, які потрапили до в’язниць [в ОРДЛО], збільшився на 70 осіб», — розповіла Денисова.

Вона також повідомила, що йдеться про тих, хто був взятий у полон, або «засуджений» за «шпигунство» щодо України. При цьому, за її словами, Україна не може знати про всіх людей, які утримуються бойовиками, оскільки з деякими немає зв’язку.

«На сьогоднішній день РФ, окупаційна влада цих територій вигадує різні причини, щоб ігнорувати процес переговорів щодо повернення або обміну «всіх на всіх». Нічого абсолютно не відбувається. Останній обмін був навесні 2020 року. І більше нічого не сталося», — сказала Людмила Денісова.

Нагадаємо:

  • За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, в тому числі 67 військовослужбовців і резервістів. В окупованому Криму жертвами насильницьких зникнень стали щонайменше 44 особи.