У кримську резолюцію ГА ООН про права людини включені нові імена кримських політв’язнів

Новини
Ольга Скрипник та Катерина Єсипенко Фото: facebook / Ольга Скрипник

Третій Комітет 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН затвердив оновлений проєкт резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна».

Про це повідомляє МЗС України.

«Вітаємо схвалення проєкту оновленої кримської резолюції в Третьому комітеті Генасамблеї. Вдячні державам-членам ООН, які стали співавторами та голосували за цей документ. Схвалення цієї резолюції на ГА ООН в грудні дозволить додатково консолідувати міжнародну підтримку України на шляху до відновлення нашої територіальної цілісності», — наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Проєкт резолюції про ситуацію з правами людини в Криму готується вже шостий рік поспіль. Кожного року документ доповнюється новими фактами про грубі порушення міжнародного права та прав людини на півострові зі сторони РФ як держави-окупанта.

Цьогоріч ключовими нововведеннями стали відображення в назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співпраці в Кримській платформі, наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, вимога скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар.

Документ закликає Росію припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, вимагає звільнити незаконно утримуваних за гратами громадян України, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших.

Керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що правозахисники пропонували включити до тексту імена Владислава Єсипенка та Нарімана Джеляла, а також Галини Довгополої, яку засудили до 12 років колонії, та вона вже перевезена до Владимирской області РФ до колонії.

«В цілому до таких текстів зазвичай не вносять імен, а Україна вже не перший рік добивається включення нових імен», — пише Ольга Скрипник. «Раніше Олег Сенцов та Володя Балух теж були в резолюції, а тепер вони на волі. Тому це дуже важливо для звільнення всіх бранців Кремля».

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 27 березня 2021 року в ООН 46 країн закликали Росію припинити незаконну окупацію Криму та підтримали ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з нагоди сьомої річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України», в якій йшлося про невизнання спроби анексії півострова.