У Російській академії наук говорять про безперспективність видобутку прісної води з-під Азовського моря

Новини
Бурова установка в Азовському морі в Криму. Фото: Архів КП

Віктор Данилов-Данільян, науковий керівник Інституту водних проблем РАН не розуміє, навіщо воду, видобуту з-під Азовського моря, довелося везти на аналіз до Москви. Також вчений висловлює думку, що через буріння запаси прісної води можуть швидко мінералізуватися та стати непридатними для вживання.

Про це Данилов-Данільян сказав «Комсомольській правді».

Вчений РАН Данилов-Данільян розповів, що бурити дно Азовського моря однозначно не потрібно, оскільки будучи прісною водою сьогодні, вже завтра в місці буріння вона може стати солоною.

«Звідкись має прийти така сама кількість води для заповнення запасів підземних родовищ. Інакше не буває. А де вона візьметься? Вона візьметься із Азовського моря. Але мінералізація води в Азовському морі становить 14 проміле. Якщо такою водою буде заповнюватися родовище, що експлуатується, то вода в ньому мінералізується дуже швидко, і дуже швидко стане непридатною для вживання, навіть якщо спочатку вона була хорошою. Весь цей комплекс питань вселяє дуже серйозні побоювання щодо продуманості та наукової обґрунтованості всієї цієї витівки», — сказав науковий співробітник.

Вчений також повідомив, що дізнатися про хімічний склад води можна менше ніж за хвилину. Для цього не обов’язково везти зразки для дослідження до Москви.

«Щоб проаналізувати воду на мінералізацію, потрібно півхвилини та прилад завбільшки з авторучку. А вони взяли та повезли пробу до Москви. Хоча встановити мінералізацію води можна було і на бурильній установці. Просто смішно везти до Москви, коли поряд, у Ростові-на-Дону, є головний заклад, який займається гідрохімією – Гідрохімічний інститут. У самому Криму, Сімферополі та Севастополі, є університети, та інші організації, в яких усе це можна було б зробити. Цілком незрозуміла подорож усієї цієї справи до Москви нічого, крім підозри не вселяє», — сказав Віктор Данилов-Данільян.

30 липня 2021 року російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який займається окупованим Кримом в уряді РФ, повідомив, що з джерел, розташованих під дном Азовського моря, видобули першу партію прісної води, яку планується використати для водопостачання півострова. Її якість перевіряють фахівці у Москві.

Напомним:

  • 17 грудня 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.
  • 30 грудня 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що роботи з розробки запасів прісної води під Азовським морем, які можуть бути використані для вирішення проблеми дефіциту води в окупованому Криму, займуть кілька років.
  • 8 квітня «віце-прем’єр Криму» Євген Кабанов повідомив, що одна з «провідних російських компаній» почала розвідувальні роботи для вивчення потенціалу водоносних шарів під дном Азовського моря, які можуть стати ще одним джерелом для водопостачання Криму.