Президент Болгарії назвав Крим російським. МЗС України вимагає спростування

Новини
Румен Радев, президент Болгарії Фото: file.liga.net

Президент Болгарії Румен Радев заявив, що окупований Росією Крим їй і належить, а санкції проти РФ є неефективними. Через це до Міністерства закордонних справ України було запрошено посла Болгарії в Києві Костадіна Коджабашева.

Діючий президент Болгарії Румен Радев 18 листопада 2021 року під час дебатів у відповідь на заяву свого опонента Анастаса Герджикова про те, що Крим є українським, сказав: «Тепер російський, а що таке?», — передає Радіо Свобода.

Румен Радєв також заявив, що «Росія не може бути нашою моделлю розвитку, але Росія не може бути нашим ворогом». За його словами, навколо Росії багато спекуляцій, і в даному випадку головне — шукати діалог із Москвою, бо він нібито серйозно порушується на рівні ЄС.

«Надзвичайно важливо мати прагматизм у зовнішній політиці. Санкції проти Росії виглядають неефективними. Нам потрібна прагматична політика щодо Москви. Не в останню чергу ми не повинні забувати, що Росія є дуже важливим фактором у боротьбі з глобальним тероризмом», — цитує Радева видання Web Cafe.

Міністерство закордонних справ України 19 листопада викликало посла Болгарії в Києві Костадіна Коджабашева.

«Українська сторона довела до посла позицію нашої держави про некоректність та неприпустимість висловлювань президента Болгарії Румена Радева стосовно Криму під час вчорашніх передвиборчих теледебатів», — йдеться у повідомленні МЗС.

Також наголошується, що Україна чекає на спростування президентом Болгарії Руменом Радевом його заяви.

Посол Болгарії Костадін Коджабашев запевнив МЗС у незмінній позиції його країни щодо підтримки територіальної цілісності України, у тому числі Криму як невід’ємної частини території нашої держави. Посол нагадав, що Болгарія є учасником Кримської платформи.

Нагадаємо:

  • 23 серпня 2021 року відбувся інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму. Під час установчого саміту 44 країни підписали спільну Декларацію.
  • Кримська платформа — це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат. Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети — деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.