До суду переданий позов щодо незаконного будівництва на території Олешківської Січі, про яке повідомляв ЦЖР

Новини
Фото: investigator.org.ua

На Херсонщині прокуратура звернулася до Цюрупинського районного суду з метою збереження пам’ятки історії та археології національного значення «Олешківська Січ» через незаконну забудову її охоронної зони, про яку писав Центр журналістських розслідувань. На території України залишилося лише два подібні об’єкти.

Про це повідомляє сайт IPC-Херсон з посиланням на інформацію Херсонської обласної прокуратури.

Як зазначається, за позовом Олешківської окружної прокуратури Цюрупинським районним судом відкрито провадження у справі про приведення до належного стану пам’ятки історії та археології національного значення «Олешківська Січ».

«Прокуратурою встановлено, що власником комплексу відпочинку, розташованого поблизу об’єкту культурної спадщини – пам’ятки історії та археології національного значення «Олешківська Січ», у порушення вимог законодавства та спеціального режиму використання ділянки змонтовано на її території об’єкти електричних мереж. Це призвело до пошкодження культурного прошарку ґрунту та зміни естетичного вигляду», – йдеться в повідомленні.

Враховуючи виявлені порушення, прокуратура звернулася до суду з відповідним позовом.

Будівлі, звдені ТОВ «СТРОЙ СІТІ» біля Олешківської Січі Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань звернув увагу на незаконну забудову об’єкту ще у 2018 році. Журналісти з’ясували, що територія пристані колишнього целюлозно-паперового заводу, що межує з пам’яткою, через яку вже збудували лінію електропередач, належить підприємству «Строй сити». Його кінцевими власниками є Владлен Гірін, який не раз балотувався в мери Херсона, та його брат – бізнесмен Геннадій Гірін.

За даними Інспекції з охорони пам’яток, довкола Олешківської Січі була встановлена охоронна зона та зона регульованої забудови, використання якої дозволяється тільки після археологічного дослідження. Усі охоронні зони пам’ятки вказані в її паспорті, оформленому ще у 1994 році. Однак після того, як брати Гіріни облюбували і почали забудовувати ділянку, що накладалась на план пам’ятки, його змінили. За новим планом територію самої Січі урізали, а зону регульованої забудови взагалі не позначили.

Журналісти не раз відвідали незаконне будівництво вже у 2020 році та встановили, що його не лише не було припинено, а навпаки, на історичній пам’ятці з’явились нові об’єкти інфраструктури.

«Це щастя для людей, якого раніше ніколи не було!», – прокоментував тоді знищення історичної пам’ятки забудовник Владлен Гірін.

Подробиці розслідування Центру журналістських розслідувань читайте в матеріалі «Безхазяйна Олешківська Січ».