Олешківська Січ: бізнес на руїнах української історії

Публікації
Олешківська січ. Фото: investigator.org.ua

Будівельна фірма, що раніше належала оголошеному в розшук екс-депутату Партії регіонів, руйнує археологічну пам’ятку національного значення – Олешківську Січ. Будівництво ведеться без дозволу інспекції з охорони пам’яток та Олешківської міськради. Археологи вважають, що шкода, нанесена пам’ятці, є очевидною. В тому, хто саме будує свій бізнес на руїнах козацької історії, з’ясував Центр журналістських розслідувань.

Бої на шаблях, гармати та бандуристи –  так по-козацьки на Херсонщині відкрили новий туристичний сезон 2018 року на Кам’янській Січі, археологічній  пам’ятці козацької доби національного значення. Тут був і губернатор зі своїми заступниками, і нардепи з журналістами. Кажуть, що навіть президент України збирався приїхати, але, мабуть, не склалося. Курортний і туристичний бізнес в області розвивається активно, але не завжди це йде на користь історичній спадщині.

Відкриття туристичного сезону Херсонщини на Кам’янській січі, 1 травня 2018 р Фото: khoda.gov.ua

Дещо нижче за течією Дніпра розташована інша Січ – Олешківська, ще одна пам’ятка національного значення на Херсонщині. І поки на одній відзначають гучні дати, інша потроху вкривається бур’яном й обростає парканами – вони тут з усіх боків. Місцеві жителі вважають, що причина у привабливому розташуванні пам’ятки – Олешківська Січ стоїть біля річки, і на цю територію місцеві бізнесмени мають свої плани.

Будівництво поряд з Олешківською січчю. Фото: investigator.org.ua

Звалище сміття на території Олешківської січі. Фото: investigator.org.ua

«Люди сюди приїздили, відпочивали. А тепер бізнесмени купили чиновників, і все можна. Навіть річку відгородити. Я думаю, в цієї території сумне майбутнє – вона буде доступна лише для нових панів», – каже Петро Петіш, житель м. Олешки.

Типовий пейзаж навколо Олешківської січі. Фото: investigator.org.ua

В кількох метрах від пам’ятки йде будівництво. За п’ятиметровим парканом не видно, хто саме і що будує. Огорожа тягнеться до самої річки, тож потрапити на територію будівництва нереально. Але на воротах є номер телефону забудовника, і після кількох невдалих спроб додзвонитися чоловічий голос на лінії запевнив, що про будівництво чує вперше.

На воротах будівництва поблизу Олешківської січі вказано телефонний номер, чий хазяїн про будівництво не знає. Фото: investigator.org.ua

«Жіночко, я не знаю, про що ви говорите».

«Тобто, ви відношення до будівництва у місті Олешки Херсонської області не маєте?»

«Я не знаю про що ви кажете. Ви про що?» – відповів невідомий абонент.

Дізнатися від забудовників, чи мають вони дозвіл на будівництво поряд з історичною пам’яткою, нам не вдалося. Шукати відповіді ми пішли до Олешківської міськради. Тут новині про будівництво відверто здивувались.

«Про будівництво ми дізналися з вашого повідомлення. З архітектором нашого виконавчого комітету було з’ясовано, що до нас, тобто до виконавчого комітету чи відділу архітектури  з питання отримання містобудівних умов на будівництво поблизу Олешківської Січі ніхто не звертався», – повідомила Тетяна Серогодська, заступник міського голови м. Олешки.

Тетяна Серогодська, заступниця міського голови м.Олешки. Фото: investigator.org.ua

Аби будувати поряд з пам’яткою археології національного значення, потрібен дозвіл. Та в обласній інспекції охорони пам’яток про це будівництво теж не знають.

«Це фактично межи пам’ятника. За ними по всьому периметру 15-метрова охоронна зона. А ще 15 метрів – це зона регульованої забудови. Тобто, будувати без дозволу там заборонено. Для ведення будь-яких будівельних робіт треба звернутись по дозвіл у центральний орган охорони культурної спадщини, але до нас ніхто не звертався з цим питанням», – каже Олександр  Волошин, старший науковий співробітник відділу науково-охоронних робіт пам’яток історії та мистецтв.

Питання про  надання дозволу на розробку детального плану території міські депутати будуть вирішувати на сесії лише у кінці травня.

А між тим, будівельні та земляні роботи вже проведені не тільки на сусідньому будівництві, а й безпосередньо на території пам’ятки – тут встановлено нову лінію електромереж.

«Стовпи фактично вкопані в культурний шар об’єкта. Це призвело до часткового руйнування культурного шару», – каже Олександр  Волошин.

Олександр Волошин, старший науковий співробітник відділу науково-охоронних робіт пам’яток історії та мистецтв. Фото: investigator.org.ua

На жодній карті інспекції з охорони пам’яток цієї лінії не має, запевняє вчений. За дозволом, аби їх встановити, теж ніхто не звертався. Андрій Лопушинський, завідувач сектору «Кам’янська Січ» Національного заповідника «Хортиця» розповів, що шкода, завдана культурному шару археологічної пам’ятки – очевидна і безповоротна.

«Вони не просто псують естетичне враження від Січі, вони руйнують культурний шар, коли всвердлюють ці стовпи в землю. Навколо цих стовпів є залишки кераміки, причому дуже цікаві. Це і поливна кераміка – татарська. І залишок, дуже схожий на фаянсову кераміку. Ми стоїмо на місці, де колись стояли козацькі курені. І важливо, де саме в цьому курені стояла ця піалка або де був цей фрагмент кахлю, чи фрагмент посудини. Якщо витягнути його і кинути на поверхню, ніякого наукового сенсу в цьому немає. Тому, безперечно, руйнування культурного шару є неприпустимим», – каже Андрій Лопушинський.

Давня кераміка зі зруйнованого культурного шару Олешківської січі. Фото: investigator.org.ua

Дроти незаконно встановленої лінії електромереж ведуть у бік все того ж будівництва. В минулому ця територія була пристанню целюлозно-паперового заводу. За кадастровим номером ділянка має площу у 3,5 гектара, адреса забудови записана в кадастрі як приватна власність підприємства «Строй Сіті». Кінцевими власниками «Строй Сіті» є херсонські брати-бізнесмени Владлен Гірін, який неодноразово балотувався в мери Херсона, та Геннадій Гірін. З останнім нам вдалося зв’язатись телефоном, але ні про яке будівництво за вказаною адресою бізнесмен не чув:

«За адресою вул. Гвардійська, 177а знаходиться будівництво, яке входить в охоронну зону цієї пам’ятки національного значення».

«Я думаю, що ви помилились, я ніякого відношення до того не маю. І адреси такої не знаю».

«В земельному кадастрі ця земельна ділянка за адресою Херсонська область, Олешківський район, м. Олешки, вулиця Гвардійська, 177а записана на компанію ТОВ «Строй Сіті». В реєстрі вказано, що кінцевим бенефіціарним власником є ви – Гірін Геннадій Наумович».

«Подзвоніть пізніше. Я знаю одне: якщо ви зробите незаконне інтерв’ю, ми в суд подамо на вас і все».

Геннадій Гірін, власник ТОВ «Строй Сіті» . Фото – Facebook-акаунт Геннадія Гіріна

Адресу, де проходить будівництво, бізнесмен все ж згадав. Але відповісти на наші запитання відмовився, бо, за його словами, знаходиться у відрядженні. Як, до речі,  і його брат, та навіть юрист.

«Я знаходжусь не на місці, і юрист також».

«Ще одним бенефіціарним власником є ваш родич Владлен Гірін, з ним можна поговорити?»

«Ні, він теж у відрядженні».

У 2014 підприємство ТОВ «Строй Сіті» належало іншому політику і бізнесмену – херсонському екс-депутату Верховної Ради Олексію Журавку, якого СБУ оголосила в розшук за звинуваченням у закликах до повалення конституційного ладу.

Олексій Журавко, екс-депутат Верховної Ради України. Фото – Facebook-акаунт Олексія Журавка

Минулого року ми розповідали про конфлікти навколо активів Журавка в Олешках. Слідчі з’ясували, що з рахунків підприємств Журавка, серед яких є і ТОВ «Строй Сіті», гроші перераховувалися особам в «ДНР» і «ЛНР». Арешт на його майно не було накладено – бо бізнес-імперію втікача нібито розкупили. Цікаво, що одне з останніх повідомлень на сторінці в фейсбуці Геннадія Гіріна розміщено саме Олексієм Журавком.

Отже, звична картина: бізнесмени будують, місцева влада нічого не знає, а історична спадщина – занепадає та руйнується. Чи з’являться на Херсонщині більш обнадійливі звичаї?