Причетні до переслідування Нарімана Джелялова потраплять під санкції – проєкт постанови Ради

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Група народних депутатів ініціює санкції проти слідчих ФСБ, окупаційних «суддів» і «прокурорів», причетних до незаконного переслідування першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова в окупованому Криму.

Відповідний проєкт постанови №6335 зареєстровано у Верховній Раді, повідомив народний депутат України Рустем Умєров (фракція «Голос») на своїй сторінці у Facebook.

«Цього тижня ми з колегами ініціювали постанову про схвалення пропозицій щодо застосування санкцій проти тих, хто переслідував Нарімана Джеляла – слідчих, прокурорів і суддів», – написав Умєров.

Текст постанови і список осіб, до яких запропоновано застосувати санкції, опубліковані на сайті Верховної Ради. Постанова пропонує внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій, а також запропонувати ЄС та США долучитися до застосованих санкцій.

До списку внесено чотири особи, причетні до переслідування Нарімана Джелялова в окуповнаому Криму. Це старший слідчий «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» Віталій Власов, керівник «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» Леонід Михайлюк, «суддя Верховного суду Республіки Крим» Володимир Агін і «прокурор Сімферопольського району Республіки Крим» Сергій Зайцев.

Щодо них постанова пропонує застосувати блокування активів, обмеження торговельних операцій і транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, заборона в’їзду на територію України та інші санкції відповідно до українського законодавства.

Постанову ініціювали народні депутати Мустафа Джемілєв, Ахтем Чийгоз, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Михайло Бондар (Фракція «Європейська солідарність»), Єлизавета Ясько, Галина Трєтьякова, Марія Мезенцева, Дмитро Любота, Єлизавета Богуцька (фракція «Слуга народу»), Кіра Рудик, Сергій Рахманін, Ярослав Железняк, Рустем Умєров, Соломія Бобровська, Наталія Піпа, Володимир Цабаль (фракція «Голос») і Дмитро Лубинець (група «За майбутнє»).

Нагадаємо:

  • 3 вересня 2021 року в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок та затримали Асана Ахтемова. 4 вересня 2021 року співробітники ФСБ вранці провели в селі Першотравневе Сімферопольського району обшук у будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали та відвезли у невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок та затримали мешканця цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальне 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових, підозрюваних у скоєнні «диверсії» (ч.1 ст. 81 КК РФ). 28 жовтня «суд» продовжив цей запобіжний захід до 23 січня 2022 року.
  • 7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації «диверсії», яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.
  • 23 вересня слідство ФСБ звинуватило Джелялова. у скоєнні диверсії у складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання — від 12 до 20 років позбавлення волі). І за ч. 4 ст. 222.1 КК РФ — незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв у складі організованої групи (покарання — від 10 до 15 років позбавлення волі).