Російські окупаційні війська змінили тактику і збільшують активність — командувач ООС

Новини
павлюк
Олександр Павлюк, командувач Операції об'єднаних сил (ООС) Фото: Radio Free Europe/Radio Liberty

Російські окупаційні війська на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей збільшили свою активність.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив командувач Операції об’єднаних сил (ООС) Олександр Павлюк.

«Останнім часом активність цих підрозділів все-таки збільшується. Видно чітку команду з Кремля щодо посилення активності для того, щоб змусити не тільки Україну піти на їхні умови, але і, напевно, увесь світ. Ми до цього звикли, спокійно до цього ставимося. Даємо гідну відсіч. Ці хвилі – вони періодично бувають і швидко згасають тільки після нашої відповіді», – повідомив Павлюк.

Він також відзначив, що в тактиці бойовиків помітні зміни. Оскільки українські військові ще від літа перехопили ініціативу та почали більш чітко та точно відповідати на обстріли бойовиків, останні намагаються компенсувати свої недоліки, збільшуючи періодичність та потужність обстрілів.

«Противник пробує з максимально великої дистанції використовувати озброєння. І що, на жаль, чітко проглядається – вони прикриваються місцевим населенням. Особливо дуже багато активності використання артилерії. Це з населених пунктів. Ще що відмічається чітко – вони бояться вже стріляти – буквально короткий обстріл і вони одразу тікають, змінюють позицію, тому що знають, що через декілька хвилин у це місце прийде відповідь», – розповів командувач.

Павлюк також зазначив, що кількість загроз для українських захисників дуже висока – це вогонь артилерії, снайперів, активізація безпілотних літальних апаратів квадрокоптерного типу, який скидає відповідні вибухові речовини. Разом з тим, українські військові вже знайшли способи боротьби з ними.

Павлюк також підтвердив, що на тимчасово окупованій території проводиться підвищення боєготовності, зокрема проводяться командно-штабні навчання під контролем командуванням Південного військового округу Росії.

«На непідконтрольній території постійно проводяться заходи підготовки. Особливо активізувалися вони в останні місяці. Це і залучення росіян як інструкторів, це і призов мобілізованих ресурсів. Вони максимально підтримують боєготовність 1-го і 2-го «армійських корпусів». Постійно проводять навчання по наступальній тематиці, мабуть, для того, щоб за можливості використати їх при наступі відповідних збройних формувань Росії на наші позиції. Зараз закінчується, якраз, період підготовчий – він як звичайно, це стандарт, закінчується певними навчаннями, певними командно-штабними навчаннями і на даний момент ми бачимо завершення такого періоду – кінець листопада – початок грудня, де оцінюється готовність, спроможність військових частин до проведення певних дій в майбутньому», – розповів командувач.

За словами командувача, на тимчасово непідконтрольній території зростає кількість російських фахівців. Йдеться переважно про інструкторів за різними напрямками, які займаються підготовкою снайперів, саперів, артилерійських підрозділів. Особливо росіяни наразі приділяють увагу питанням РЕБ та ППО.

«Особливо після появи в зоні проведення бойових дій «Байрактарів» – дуже посилюється система РЕБ і система ППО за рахунок уже російських фахівців на російській техніці і це чітко видно, тому що панічні настрої переважають зараз на тій стороні», – зазначив Павлюк.

Нагадаємо:

  • У вересні 2021 року російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях розгорнули масштабну агітаційну кампанію з призову місцевого населення на військову службу у з’єднаннях і частинах 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійського корпусів оперативного угруповання окупаційних військ РФ.