Суд заарештував 13 літаків російської авіакомпанії «Смартавіа» – літали до Криму

Новини
Літак Boeing-737 російської авіакомпанії Smartavia в аеропорту Сімферополя, червень 2021 року Фото: new.sipaero.ru

На 13 пасажирських літаків російського АТ «Авіакомпанія Смартавіа» за матеріалами СБУ накладено арешт за порушення порядку в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію України – АР Крим. 

Про це повідомляє пресслужба СБУ

Тринадцять літаків російського авіаперевізника АТ «Авіакомпанія Смартавіа» порушили порядок в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію України – вони здійснювали польоти на тимчасово окуповану територію АР Крим. На повітряні судна-порушники накладено арешт у рамках кримінального провадження за матеріалами СБУ.

Кримінальне провадження відкрито за статтями Кримінального кодексу України про державну зраду, незаконне переправлення осіб через державний кордон України, порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї і порушення правил міжнародних польотів.

Наразі, за даними досудового слідства, польоти до тимчасово окупованого Криму здійснюють 37 авіакомпаній РФ.

Загалом за матеріалами СБУ накладено арешти вже на 249 російських повітряних суден, які здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до тимчасово окупованого півострова.

АТ «Авіакомпанія Смартавіа» до квітня 2020 року виконувала рейси під брендом «Нордавіа». Засновником АТ вказане ПАТ «Аерофлот». Флот авіакомпанії складається з 15 літаків. 

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.