Держсекретар США обговорив з президентом Зеленським відновлення українського суверенітету над Кримом

Новини
Президент України Володимир Зеленський і Держсекретарь США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен телефоном обговорили питання врегулювання на Донбасі і відновлення суверенітету України над всіма окупованими територіям напередодні перегооврів президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним. 

Про це повідомляє сайт Державного департаменту США.  

Бесіда між президентом України Володимиром Зеленським і держсекретарем США Ентоні Дж. Блінкеном відбулася 6 грудня. 

«Держсекретар Блінкен підтвердив непохитну підтримку США суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України перед російською агресією напередодні бесіди президента Байдена з президентом Путіним. Вони погодилися з необхідністю мирного дипломатичного врегулювання конфлікту на Донбасі та повного відновлення суверенітету України над її міжнародно визнаними кордонами, включаючи Крим», – сказано в повідомленні. 

На свою чергу, президент України повідомив про результати бесіди у соцмережі twitter:

«Узгодили позиції з @SecBlinken перед розмовою президентів Байдена та Путіна. Домовилися й надалі діяти спільно та скоординовано. Вдячний стратегічному партнеру й союзнику за незмінну підтримку нашого суверенітету й територіальної цілісності. Нічого про Україну без України», – повідомив акаунт Володимира Зеленського.

За повідомленням пресслужби Офісу президента України, сторони домовились провести телефонну розмову Володимира Зеленського та Джозефа Байдена після переговорів між президентами Сполучених Штатів і Росії, які відбудуться 7 грудня.

  • Раніше в цей день глави держав і урядів Німеччини, США, Франції, Італії, Великої Британії на зустрічі у форматі «Квінт» висловилися за поновлення переговорів у форматі «нормандської групи». 
  • Росія готова атакувати Україну одночасно з кількох фронтів. За даними джерел Bild, напад може відбутися наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.