В Росії відкривають справи проти журналіста Романа Цимбалюка — Полозов

Новини
Роман Цимбалюк та Микола Полозов Фото: Nikolai Polozov

Проти українського журналіста Романа Цимбалюка, який знаходиться у Москві, будуть відкриті адміністративні справи за 20.3.1 КоАП РФ (Розпалювання ненависті чи ворожнечі, так само як приниження людської гідності).

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який захищає журналіста.

«Як водиться, звинуватили у екстремізмі. Поки що збираються заводити кілька адміністративних справ за 20.3.1 КоАП РФ. Проте важливо розуміти специфіку. Грань між «адміністративним» екстремізмом та «кримінальним» дуже тонка і багато в чому залежить від експертів якість роботи яких у справах із політичним інтересом влади дуже передбачувана», — написав Полозов на своїй facebook-сторінці.

Адвокат зазначає, що з боку влади РФ здійснюються тиск на іноземного журналіста, фактично з позбавленням його права на свободу вираження поглядів та здійснення професійної діяльності.

8 грудня 2021 року пропагандистське видання Russia Today опублікувало новину про те, що Романа Цимбалюка викликали на допит у прокуратуру.

Зазначається, що приводом стали опубліковані Цимбалюком на YouTube ролики, які містять «ознаки порушення ворожнечі і ненависті по відношенню до членів соціальних груп росіян і представників влади» в Росії.

Нагадаємо:

  • Роман Цимбалюк — власний кореспондент інформаційного агентства «УНІАН» в Росії. 21 березня 2017 був затриманий московською поліцією після запису інтерв’ю з аспірантом історичного факультету МДУ Захаром Сарапуловим, який 18 березня, в день анексії Криму, вивісив у вікні гуртожитку, де мешкає, прапор України. Разом був затриманий оператор каналу «1+1» Микита Бородін. Через три години затримані були відпущені.