Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 березня 2022 року

Новини
Фото: ukrinform

Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 березня 2022 року. В уряді закликають українців вакцинуватись більш активно.

Про це заявив прем’єрміністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 15 грудня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Кабміну.

«Для того, аби максимально ефективно протидіяти пандемії і захистити здоров’я людей, уряд продовжує адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Тобто на протязі першого кварталу ми будемо продовжувати карантин щонайменше. Це означає, що всі правила доступу до публічних місць з COVID-сертифікатами щодо носіння масок, щодо дистанції залишаються в силі», – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що понад 40% дорослих українців вже отримали щеплення проти коронавірусу.

«Більше одного мільйона щеплень продовжують робити наші медики, але, на жаль, темпи вакцинації починають спадати. Тому ми закликаємо громадян, які вакцинувались, долучитись до комунікації за вакцинацію та розповісти своїм родичам і близьким про важливість і безпечність вакцинування. Саме завдяки вакцинації ми можемо зупинити пандемію. В той же час поки в Україні рівень вакцинації не досягне 70% населення, ми маємо продовжувати дотримуватися всіх встановлених карантинних обмежень», – додав прем’єр.

Також він повідомив, що сьогодні ще дві області виходять із «червоної» зони карантину і в цій зоні залишиться лише вісім регіонів.

Як повідомлялось, з 6 грудня почали діяти нові карантинні норми. Вони стосуються перш за все невакцинованих громадян. Тепер на «жовтому» рівні епіднебезпеки для відвідування та роботи громадських закладів, ресторанів, спортцентрів, розважальних закладів, участі в масових заходах тощо потрібно принаймні одне щеплення проти COVID-19, чинний негативний тест чи сертифікат про одужання.

Окрім того, був зменшений термін дії документа про отримання однієї дози вакцини проти COVID-19: «жовтого» COVID-сертифіката та довідки форми 063-О. Раніше вони були чинними 120 днів, а з 6 грудня їх термін дії становить 30 днів. У випадку, якщо людина не зробила другу дозу вакцини протягом 30 днів, її документ перестає бути чинним.

Нагадаємо:

  • 13 вересня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови №1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Вони набрали чинності 20 вересня.
  • 20 вересня 2021 року Кабмін через погіршення епідемічної ситуації продовжив дію адаптивного карантину та режиму надзвичайної ситуації в країні до 31 грудня 2021 року.
  • 24 листопада 2021 року Кабмін посилив обмеження для роботи у «жовтій зоні» епідемічної небезпеки, вимагаючи від працівників та клієнтів установ і закладів для продовження функціонування сертифікат про вакцинацію або свіжий негативний ПЛР-тест, або ж довідку про одужання.