«У моїй квартирі робиться ремонт», — керівник ГУР Буданов про спільне проживання з Гогілашвілі

Новини
Кирило Буданов, screenshot / Bihus.Info

Родина керівника Головного управління розвідки України Кирила Буданова мешкає разом з помічницею Зеленського Марією Левченко та ексзамміністром МВС Олександром Гогілашвілі в орендованому будинку. Помешкання належить бізнесменам, що фігурують у кримінальних провадженнях, пов’язаних з ухиленням від податків.

Про це повідомляє Bihus.Info.

«По-перше, я там не живу, а тимчасово проживаю. Оскільки зараз в моїй квартирі робиться ремонт. А Гогілашвілі є моїм другом, я цього ніколи не приховував. І він запропонував мені на певний період пожити у нього», — сказав Буданов в інтерв’ю журналістам.

Керівник ГУР України додав, що за його інформацією, будинок орендує Марія Левченко, яка є помічницею президента Володимира Зеленського.

Згідно реєстру майнових прав, помешкання належить Діані Стрелковській, колишній дружині бізнесмена Вʼячеслава Стрелковського.

Журналісти Слідство.інфо виявили, що низка компаній, де власниками в різні періоди часу були Діана чи В’ячеслав Стрелковські, фігурують у десятках кримінальних проваджень, починаючи з 2010 року. Ці справи переважно стосуються податкових схем і ухилення від сплати податків, або ж так званих «скруток» податку на додану вартість (схем із формування штучного податкового кредиту на ПДВ — ред.). Журналісти також зʼясували, що разом із фірмами з орбіти Стрелковських в цих провадженнях фігурували представники великого бізнесу — компанії із групи ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, мережі супермаркетів «Сільпо» (Fozzy Group), АЗС WOG, оператора мобільного звʼязку «Київстар».

Попри численні кримінальні провадження, Стрелковські не є підозрюваними у жодній з цих справ.

Діана та В’ячеслав досі підтримують тісні зв’язки, йдеться в матеріалі. Стрелковський мешкає в маєтку в Козині, який офіційно належить фірмі його колишньої дружини.

«Мені відома ця особа, публічно я не дуже пам’ятаю в чому його звинувачували, проте цю особу пов’язують з незаконним обігом готівки. Обнал», — сказав Кирило Буданов про В’ячеслава Стрелковського.

Раніше Центр журналістських розслідувань повідомляв про можливу наявність у Олександра Гогілашвілі паспорта громадянина Російської Федерації. Тож з огляду на ймовірне російське громадянство Олександра Гогілашвілі, спільне проживання з ним керівника військової розвідки може становити загрозу для національної безпеки України.

Нагадаємо:

  • Ексзаступник міністра внутрішніх справ України Олександр Гогілашвілі може мати діючий паспорт громадянина Російської Федерації та індивідуальний податковий номер. До переїзду в Україну Гогілашвілі був помічником депутата Госдуми РФ від партії «Единая Россия» Миколи Валуєва, який у 2014 році агітував у Криму і Севастополі за приєднання до Росії.
  • Iнформацiя про визнання недійсним тимчасового посвідчення громадянина України, видане Олександру Гогілашвілі у 2015 році, на сайті Державної міграційної служби України відсутня. За законом, аби отримати постійний паспорт громадянина України, Гогілашвілі упродовж двох років повинен був здати тимчасову посвідку в ДМС разом із підтвердженням припинення громадянства РФ.
  • Олександр Гогілашвілі був призначений заступником міністра МВС у вересні 2019 року, коли його очолював Арсен Аваков. Після приходу на посаду Дениса Монастирського Гогілашвілі залишився заступником і відповідав за боротьбу з незаконним обігом наркотиків та реабілітацію наркозалежних.
  • У Росії та Україні Гогілашвілі працював з організаціями, які допомагають наркозалежним — «Центр здоров’я молоді» та «Міжнародній антинаркотичній асоціації» (МАА). Журналістські розслідування Слідство.інфо «Асоціація «Викрадачі»» та Суспільного «Бити. Молитися. Тримати» встановили численні факти примусового утримання наркозалежних у центрах МАА та поблажливе ставлення до них правоохоронних органів.