Кримськотатарський орнамент Орьнек включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства

Новини
Орнамент Орьнек на будівлі КМДА, 16.12.2021 Фото: пресслужба КМДА

16 грудня у ході сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини у Парижі елемент «Орьнек — кримськотатарський орнамент та знання про нього» було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Увечері будівлю КМДА підсвітили орнаментом.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова висловила вдячність членам та експертам Комітету за увагу та довіру до номінації елементу, що належить до найдавніших надбань культури кримськотатарського народу — корінного народу України.

«Орьнек — важливий елемент самоідентифікації кримськотатарського народу та невід’ємна частина життя кожної кримськотатарської сім’ї, а також невід’ємна складова сучасної кримськотатарської культури та унікальна частина культурної, мистецької та духовної спадщини України. Я пишаюся тим, що кримськотатарський орнамент збагатив культурну спадщину людства», — зазначила Еміне Джапарова, пише пресслужба МЗС.

Увечері 16 грудня на будівлі Київської міської державної адміністрації відбулася презентація візуальної інсталяції орнаменту Орьнек.

Довідково

«Орьнек — кримськотатарський орнамент та знання про нього» — четвертий елемент української культури, внесений до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Кримські татари є корінним народом України. Орнамент Орьнек є важливим для сучасної кримськотатарської культури та є унікальною складовою культури, мистецтва та історії України. Орьнек — це система символів та унікальних значень кожного з них, які сьогодні використовуються, наприклад, у вишивці, ткацтві, гончарстві, майоліці, гравюрі, ювелірній справі, різьбі по дереву, склу, настінному розпису тощо.

Орнамент Орьнек на будівлі КМДА, 16.12.2021 Фото: пресслужба КМДА

Багато символів використовуються як захисні обереги. Усього близько 35 символів, кожен із яких має своє унікальне значення і сенс. Орьнек також використовується в багатьох традиційних ремеслах.

Значення орнаментальних композицій Орьнека загалом пов’язане з побажаннями злагоди, примирення в родині, продовження роду, турботи про сім’ю та дітей, поваги до життєвого досвіду та мудрості старшого покоління.

Нагадаємо:

  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Документ посилається на Кримську платформу і її декларацію.