Кримська платформа – в резолюції Генасамблеї ООН проти мілітаризації Криму

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: UN Photo/Manuel Elias

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Документ посилається на Кримську платформу і її декларацію.

Про це повідомляє сайт ООН

За резолюцію Генасамблеї ООН «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів»  проголосували 63 країни. Утрималися 55 країн, проти проголосували 22 країни.

Активно виступили проти резолюції представники Росії, Ірану, Білорусі і Сирії.

Представник України в ГА ООН Сергій Кислиця, презентуючи документ, сказав, що основна увага в цьогорічній резолюції надається, зокрема, підтримці зусиль у рамках Кримської платформи щодо вирішення проблем, що виникають внаслідок поступової мілітаризації.

«Я вдячний всім державам-членам ООН, які підтримали документ. Він консолідує міжнародну підтримку Кримської платформи та її цілей, протидіє наростаючій мілітаризації Криму, надсилає сигнал стримування на тлі нарощування військової присутності РФ вздовж нашого кордону і в Криму», – написав у Twitter міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками голосування. 

Така резолюція приймається в ООН вже четвертий рік поспіль. Ухвалення документу свідчить про те, що мілітаризація Криму, яку проводить держава-окупант Російська Федерація, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, – сказано в коментарі МЗС України.

«Кожного року документи Генеральної Асамблеї з проблеми мілітаризації Криму доповнюються новими фактами про грубі порушення міжнародного права та прав людини на півострові з боку РФ як держави-окупанта. 

У цьогорічному документі висловлюється занепокоєння незаконним розширенням території військово-морських баз РФ у Криму, надання силовим структурам РФ повноважень щодо блокування частин території та акваторії поблизу військових об’єктів, що ставить під загрозу вільний прохід суден Керченською протокою», – сказано на сайті МЗС.

Нагадаємо:

  • 1 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Кримська платформа буде закріплена у резолюції Генасамблеї ООН. Україна чекає на отримання нею офіційного статусу міжнародної організації.
  • Президент України Володимир Зеленський очікує від Кримської платформи актуалізації теми звільнення Криму на міжнародному рівні, розробки законодавства з деокупації Криму, пошуку шляхів звільнення політв’язнів, інструментів контролю за дотриманням санкцій та обговорення проблеми мілітаризації Криму та Азово-Чорноморського регіону. Про це Зеленський розповів в інтерв’ю кримським журналістам на острові Зміїному.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.