Представники Росії в Криму нелегітимні і мають називатися окупаційними органами влади — Генасамблея ООН

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Facebook Emine Dzheppar

В оновленій резолюції ГА ООН йдеться про те, що кримські посадовці та органи, підконтрольні Росії, функціонують незаконно і мають називатися окупаційними. А захоплення Криму є порушенням норм міжнародного права.

Про це повідомляє Укрінформ.

У документі зазначається, що органи та посадові особи РФ, які діють у тимчасово окупованому Криму, є нелегітимним і мають називатися «окупаційними органами влади Російської Федерації». Генасамблея ООН висловлює занепокоєння фактом притягнення до відповідальності окупаційною владою осіб за оприлюднення доповідей генерального секретаря щодо стану прав людини у Криму, які лежать в основі резолюції.

Наголошується на неприпустимості політично мотивованих переслідувань, катувань та свавільних затримань і арештів, позасудових убивств, викрадень, примусового зникнення людей. Резолюція називає конкретні імена людей, який переслідує окупаційна влада — це, зокрема, Емір-Усеін Куку, Галина Довгопола, Сервер Мустафаєв, Владислав Єсипенко, Наріман Джелялов.

Документ також акцентує увагу на обмеженнях, з якими стикаються українці, у тому числі корінний народ Криму — кримські татари — у реалізації своїх економічних, соціальних та культурних прав, включаючи право на працю, а також можливість зберігати свою самобутність, культуру й отримувати освіту українською та кримськотатарською мовами.

Також указується на факти знищення культурної та природної спадщини, незаконних археологічних розкопок, передачі культурних цінностей та переслідування релігійних традицій.

У резолюції висловлено занепокоєння мілітаризацією та асиміляцією молоді в Криму Російською Федерацією, зокрема військовою підготовкою дітей, запровадженням «військово-патріотичної» системи освіти.

Окрім того, вказується на незаконність перепису населення в АРК російською окупаційною владою.

Наголошується, що окупаційна влада зобов’язана забезпечити питною водою всіх жителів Криму, без дискримінації, для особистого та побутового споживання.

Силове захоплення Криму є порушенням міжнародного права, і окуповані території мають бути негайно повернуті Україні, підсумовується у резолюції.

За резолюцію проголосували — 65 країн, проти — 25, утрималися — 85. Серед тих, хто проголосував проти крім Російської Федерації — Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Індія, Іран, Казахстан, Судан, Сирія, Киргизстан, Філіппіни, Сербія, Венесуела, Зімбабве.

Нагадаємо:

  • Третій Комітет 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН затвердив оновлений проєкт резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна». У резолюцію внесли імена кримських політв’язнів.