На Донбасі вперше відбулись бойові стрільби з ПТРК Javelin (фото, відео)

Новини
Стрільби українськиї військових з ПТРК Javelin на Донбасі Фото: kanaldom.tv

На Донбасі вперше українські військовослужбовці провели бойові стрільби з протитанкових ракетних комплексів Javelin, переданих США українським Збройним Силам в рамках надання безпекової допомоги Україні.

Про це повідомляє телеканал «Дом».

Стрільби з ПТРК відбулися на полігоні у Донецькій області, а не в бойових умовах.

Стрільби українськиї військових з ПТРК Javelin на Донбасі Фото: kanaldom.tv

Javelin призначений для знищення бронетехніки на відстані до 5 км. Його головна перевага – легкість в управлінні: ракета після пуску може сама наводитись на ціль. Це дозволяє досягати майже стовідсоткової точності стрільби.

Стрільби українськиї військових з ПТРК Javelin на Донбасі Фото: kanaldom.tv

Наразі Україна має на озброєнні майже 100 пускових установок та близько 500 ракет до них. У разі повномасштабного російського вторгнення їх можуть застосувати на Донбасі.

«Всі розрахунки, які працюють із цією зброєю, пройшли навчання та готові виконувати бойові завдання», – повідомив командувач операції Об’єднаних сил Олександр Павлюк.

Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin (англ. – спис) призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і повітряних об’єктів, що летять з невеликою швідкістю та висотою (гвинтокрилів, БПЛА). Ракета комплексу Javelin оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, яка реалізує принцип «вистрілив-забув». Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Поставляється на експорт.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракетних комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 млн. доларів. У квітні 2018 року ПТРК Javelin були доставлені в Україну.
  • На початку жовтня 2019 року Державний департамент США затвердив продаж Україні 150 ракет до переносних ПТРК Raytheon Co Javelin і пов’язаного з ними обладнання на суму до 39,2 млн доларів.
  • В кінці грудня 2019 року Україна уклала новий контракт з США на поставку другої партії ПТРК Javelin завдяки закупівлям, здійсненим безпосередньо Міноборони України за програмою Пентагону «Міжнародні військові продажу» (Foreign Military Sales, FMS).
  • У лютому 2020 року Міністерство оборони США уклало новий контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin для країн-партнерів, зокрема і для України.