КМІС: На референдумі 75,7% українців підтримали б вступ України до ЄС, 67,8% – до НАТО

Новини
Фото: УНІАН

У разі проведення референдуму переважна більшість українців підтримала б вступ України і до Євросоюзу і до НАТО.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 13-16 грудня.

Переважна більшість респондентів у разі проведення референдуму підтримала б і вступ України до ЄС, і до НАТО. У випадку референдуму щодо вступу до ЄС 67,1% серед усіх респондентів проголосували б «за», 21,6% – проти. Решта респондентів не голосували б або не визначилися з вибором (зазвичай, обидві ці категорії респондентів в результаті не беруть участі в референдумах). Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 75,7% підтримали б вступ до ЄС.

У випадку референдуму щодо вступу до НАТО 59,2% серед усіх респондентів проголосували б «за», 28,1% – проти. Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 67,8% підтримали б вступ до НАТО.

Фото: kiis.com.ua

Як вказано в дослідженні, на Півдні і Сході підтримка євроатлантичної інтеграції нижче. Водночас у випадку вступу до ЄС більшість на референдумі підтримали б таке рішення, а у випадку вступу до НАТО голоси «за» і «проти» розділилися б практично порівну.

Фото: kiis.com.ua

Опитування тривало 13-16 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1203 респонденти у віці від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім окупованих територій АР Крим та Донбасу).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 12%, 1,4% – для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо:

  • 7 лютого 2019 року Верховна Рада прийняла в цілому ініційований президентом закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі і НАТО.