Сім’ї кримських в’язнів Кремля закликали прискорити ухвалення законопроекту про соцстатус політв’язнів

Новини
Фото: minre.gov.ua

Сім’ї кримських в’язнів Кремля закликали якнайшвидше ухвалити в цілому законопроект про соціальний статус політв’язнів, який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою 16 грудня.

Про це йшлося на зустрічі сімей політв’язнів з віцепрем’єркою — міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук.

За словами Ірини Верещук, «це питання є одним із найпріоритетніших у роботі Мінреінтеграції».

«Коли я побачила очі рідних політв’язнів, то відчула в них велику стійкість та незламність. Ці люди просто хочуть, щоб влада та українці не забували про полонених та їхні родини. Цей зв’язок від серця до серця – головне, що підтримує наших людей на їхньому шляху додому», – сказала Ірина Верещук.

Незаконно заарештований в окупованому Криму за сфальшованим ФСБ обвинуваченням у нібито «диверсії» перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов закликав народних депутатів якнайшвидше ухвалити в цілому законопроект про соціальний статус політв’язнів, який був прийнятий у першому читанні Верховною Радою 16 грудня.

Як повідомлялось, 16 грудня 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №6104 «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей». Законопроект покликаний захистити військовослужбовців, які потрапили в полон, цивільних заручників, політичних ув’язнених. Документ передбачає створення Комісії щодо встановлення факту позбавлення особистої волі внаслідок агресії проти України, яка буде постійно діючим органом при центральному органі виконавчої влади, а також визначає її повноваження.

Законопроєкт передбачає створення реєстру політв’язнів. Він потрібен для ефективної роботи комісії та реалізації прав утримуваних осіб, а також та членів їхніх сімей, на соціальний і правовий захист, адміністрування їхніх потреб.

Водночас законопроєкт передбачає низку соціальних гарантій для таких осіб. Зокрема, політв’язням або членам родин сімей під час перебування такої особи в місцях несвободи надається щорічна державна грошова допомога. Після звільнення надається одноразова грошова допомога.

Нагадаємо:

  • Родини утримуваних в місцях несвободи на окупованих територіях українців мають право отримувати по 100 тисяч гривень. Кошти розподіляє Міжвідомча комісія, до якої входять урядовці і правозахисники. А оскільки закон про статус політичних бранців Кремля та їх найманців і досі не прийнятий, то керуються члени комісії своїми власними критеріями і суб’єктивним поглядом. Центр журналістських розслідувань розповідав про це у матеріалі «Таємна комісія, або Скрипучий механізм допомоги політв’язням».
  • Правозахисники домагаються прийняття закону про статус політв’язнів з 2017 року.
  • Ігор Гриб, правозахисник, батько політв’язня Павла Гриба, колишній начальник відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України в ефірі програми «Питання національної безпеки» розповідав про необхідність врегулювання правового статусу політв’язнів.