Мілітаризація Криму: Палубна авіація Північного флоту РФ тренуватиметься на комплексі НИТКА під Саками

Новини
Полігон НИТКА Фото: mil.ru

Льотчики корабельної авіації Північного флоту РФ протягом 2022 року тренуватимуться на захопленому в України наземному інженерно-технічному авіаційному комплексі (НИТКА) в Новофедорівці поблизу м. Саки. 

Про це повідомляє офіційний сайт міністерства оборони РФ.

Екіпажі палубних винищувачів Су-33 та МіГ-29К у 2022 році вдосконалюватимуть свої бойові навички в окупованому Криму на наземному інженерно-технічному авіаційному комплексі (НИТКА), що імітує польотну палубу важкого авіаносного крейсеру «Адмірал Флоту Радянського Союзу Кузнєцов», сказано у повідомленні. 

Тренування відбудуться за планом підготовки льотного складу корабельних винищувальних авіаполків Північного флоту на 2022 рік.

Повідомляється, що у 2021 році подібні тренування тривали з кінця серпня до середини жовтня. Навички посадки на палубу авіаносця відпрацювали льотчики двох авіаполків. Загалом вони провели близько 200 льотних годин на тренажері, виконуючи проходи над «палубою», торкання її випущеними шасі та посадки на обмежений майданчик із зачепом за трос авіафінішора.

Су-33 перебувають на озброєнні 279-го окремого корабельного винищувального авіаційного Смоленського Червонопрапорного полку імені двічі Героя Радянського Союзу Б. Ф. Сафонова.

МіГ-29К – на озброєнні 100-го окремого корабельного винищувального авіаційного полку.

Обидва полки базуються в с. Сєвєроморськ Мурманської обл. 

  • Єдиний створений у СРСР тренувальний авіакомплекс НИТКА використовується для підготовки льотчиків палубної авіації. Він знаходиться на аеродромі Новофедорівка (біля міста Саки в Криму). Комплекс є аеродромом зі сталевим льотним полем у вигляді корабельної палуби, обладнаний трампліном і аерофінішерами. Після розпаду СРСР він перейшов до України, проте не був цікавим для країни, оскільки українська армія не має палубної авіації. Водночас він був потрібен російським ВПС, у зв’язку з чим у лютому 1997 року було підписано угоду між урядами України та РФ щодо використання полігону на правах оренди.
  • З 2014 року російська сторона відмовилася використовувати полігон НИТКА для підготовки льотчиків, заявивши, що має намір використовувати для тренувань своїх льотчиків новий аналогічний полігон, що будується в місті Єйськ Краснодарського краю. Цей комплекс росіяни почали зводити через те, що Україна нібито необґрунтовано підвищила ставку орендної плати за експлуатацію комплексу НИТКА з 700 тис. до 2 млн. доларів США.
  • У 2014-му році РФ під час окупації Криму захопила комплекс НИТКА, і з 2015 року розпочала там тренування екіпажів палубної авіації ВПС РФ.