Товариш Зеленського, Коломойського та Палиці проявився у бурштиновому бізнесі на мільярд – Наші Гроші

Новини
Фото: volynonline.com

Створене завдяки Ігорю Палиці комунальне підприємство по видобутку бурштину на Волині з обігом понад мільярд на рік акціонують і залучать приватного співвласника. Свої права вже заявила компанія, що належить Тимуру Міндічу – бізнес-партнеру Ігоря Коломойського та близькому другу Володимира Зеленського.

Про це пише видання «Наші Гроші».

24 грудня 2021 року депутати Волинської облради проголосували про реорганізацію комунального підприємства «Волиньприродресурс», створеного у 2016-му році зусиллями тодішнього голови Волинської облради Ігоря Палиці, в акціонерне товариство, повідомляє видання. 

Комісія з реорганізації має протягом найближчих двох місяців оформити претензії кредиторів, після чого у ПАТ, що матиме найбільший видобуток бурштину в Україні та найбільше мідне родовище в Європі, зайде приватний співвласник, пише журналіст Юрій Школяренко.

І.Коломойський і І.Палиця Фото: epravda.com.ua

Автор із посиланням на ЗМІ пише, що перед реорганізацією ТОВ «Завод «Ізумруд» з Києва зажадало від КП повернення боргу 62 млн грн, які ТОВ позичило комунальникам у 2017 році, щоб вони заплатили Держгеонадрам за спецдозволи. 

«Бенефіціаром «Завод «Ізумруд» вказано Тимура Міндіча – співвласника студії «Квартал-95» та бізнес-партнера Ігоря Коломойського. У столичній квартирі Міндіча в рік тому президент Володимир Зеленський святкував свій день народження.

Раніше Міндіч був також власником ПАТ «Центрелеватормлинбуд», що володіє нерухомістю в Києві. Нині бенефіціаром фірми вказана Оксана Палиця, з якою Ігор Палиця давно розлучений. Але підтримують зв’язки», – пише видання.

Тимур Міндіч Фото: ua.news

Тепер саме Міндіч як кредитор контролюватиме подальше життя «Волиньпродресурсу», зазначає автор.

Цінність підприємства, зазначає журналіст Юрій Школяренко – чотири спеціальні дозволи на видобуток бурштину та один – на видобуток мідних руд. Всі чотири бурштинові спецдозволи на 51 тисячі гектарів було отримано в Держгеонадрах в один день в лютому 2017 року. У той же день КП видали без конкурсу чотири спецдозволи на видобуток торфу на 9 тисячах гектарів, а через місяць – на видобуток самородно-мідних руд на родовищі Жиричі, пише видання.

Юрій Школяренко нагадує, що Генеральна прокуратура Юрія Луценка відкрила провадження №42017000000000354, підозрюючи наявність змови посадовців Держгеонадр та комунальників Палиці – однак бухгалтерію підприємства слідчі не знайшли, а кримінальне розслідування генпрокуратури зникло з публічного простору. Нічим завершилася й адміністративна справа про скасування дозволів. 

Видобуток бурштину, КП «Волиньприродресурс» Фото: volynnews.com

СБУ в жовтні 2018 року відкрила провадження № 42018100000000938 – правоохоронці вважають, що в поданих до Держгеонадр документах для отримання спецдозволів були занижені розвідані обсяги корисних копалин, і як наслідок КП заплатило до бюджету 60 млн грн замість 600 млн. Остання судова ухвала в цій справі датована кінцем березня 2019 року – напередодні президентських виборів, в яких переміг Володимир Зеленський, зазначає видання.

Журналіст звертає увагу, що «Волиньприродресурс» саме бурштин не видобуває, а наймає підрядника – ТОВ «Надровидобування». За даними волинських ЗМІ, ділять прибуток  з проданого видобутку за формулою 50% на 50%. Видобутий бурштин збагачують на заводі, який перебуває в користуванні генпідрядника, але належить Анатолію Капустюку – директору КП  «Волиньприродресурс», пише видання. 

Анатолій Капустюк Фото: TOUCH

Зазначається, що за 2020 рік Капустюк задекларував виплату від ТОВ «Надровидобування» в розмірі близько 678 тис грн. 

Нині власником «Надровидобування» вказаний Віктор Клепка. Але минулого року власником був Ігор Хомин – колишній бізнес-партнер Капустюка по ТОВ «Амбер-інвест». Хомин в серпні 2020 року подарував Капустюку свою частку в статутному капіталі цієї фірми в розмірі 5 млн грн.

Завод зі збагачення бурштину в Прилісному Фото: НашіГроші

Видання зі слів Капустюка пише, що майже за сім місяців роботи в  2021 році КП видобуло майже 6,5 тисяч тон бурштину, а продала на 97 млн грн. 

З урахуванням можливостей КП «Волиньприродресурс» з розширення видобутку, обороти підприємства разом із підрядником можуть досягати двох мільярдів гривень на рік. На підтвердження видання наводить слова директора КП «Волиньприродресурс» Капустюка: «Чи спроможні ми дати показник 500 мільйонів? Спроможні. Мільярд? Так. Тільки на бурштину? Так. Це напряму залежить від території і співпраці з громадами».