Родини на лінії дотику, які вимушені були обігріватися електрикою, зможуть оформити субсидії – Мінреінтеграції

Новини
Ілюстраційне фото: Reuters

Понад 14 тисяч сімей, що мешкають поблизу лінії дотику на Донбасі і втратили тепло- та газопостачання через російську агресію, тепер можуть оформити субсидії через вимушене надмірне споживання електроенергії.

Про це повідомляє Мінреінтеграції. 

До порядку надання субсидій на комунальні послуги вдалося внести зміни, завдяки яким мешканці населених пунктів на лінії дотику, котрі вимушено організовували свою побутову сферу на базі споживання електроенергії, отримали право на пільгову її оплату. Зміни торкнулися більш ніж 14 тисяч сімей. 

«Ініціатива вже працює, люди почали оформлювати житлові субсидії на спожиту електричну енергію, яка використовується для обігріву», – сказано на сайті Мінреінтеграції.

В міністерстві пояснюють, що внаслідок російської збройної агресії деякі населені пункти, розташовані на лінії дотику на підконтрольній Уряду України території Донецької та Луганської областей, залишилися без централізованого теплопостачання та/або газопостачання. Мешканці цих будинків і гуртожитків не мали іншого виходу, як забезпечувати тепло в помешканнях, використовуючи електрообігрівачі. Деякі помешкання власники перевели на електричне опалення. Також електрику використовували для приготування їжі. 

Донедавна мешканці негазифікованих будинків без центрального опалення користувалися зниженим тарифом на оплату електроенергії, але лише у випадку, коли переобладнання квартири (будинку) під такий тип енергоспоживання зафіксовано у відповідному акті. Далеко не всі мешканці житла на лінії дотику мали можливість оформити такий акт. 

В серпні 2021 року постановою Кабінету міністрів цей знижений тариф було скасовано, і споживачі почали отримувати квитанції на оплату електроенергії з сумами, неспівставними з їхніми доходами. 

«В такій скрутній життєвій ситуації опинилося майже 14,2 тис. сімей, з яких лише біля 9% мають право на отримання житлової субсидії на оплату електроенергії, використаної для обігріву приміщень. Така ситуація мала місце у смт Зайцеве, містах Мар’їнка, Красногорівка, Гірник, Новогродівка на Донеччині та в селищі Трьохізбенка на Луганщині», – повідомляє Мінреінтеграції, додаючи, що наразі проблему вдалося вирішити.

  • Кабінет міністрів України збільшив розмір житлових субсидій у опалювальний сезон для мешканців районів Донецької та Луганської областей, що прилягають до лінії зіткнення.
  • 22 вересня 2021 року Кабмін України ухвалив постанову, якою дозволив віддалену ідентифікацію для отримувачів пенсій та соцвиплат, зокрема, жителів окупованих територій. Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпіс» («Дія ID»). Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.
  • Правозахисники пояснили, що віддалену ідентифікацію зможуть пройти не всі пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і жителів непідконтрольних територій України, а тільки ті з них, які мають паспорт у вигляді ID-карти або біометричний закордонний паспорт.
  • Для внутрішньо переміщених осіб і жителів ОРДЛО впроваджена Кабміном України можливість віддалено пройти ідентифікацію для отримання пенсій та соцвиплат стала доступною в кінці жовтня. Однак вона стане необхідною тільки після завершення карантину.