Росія розпочинає масштабні військові навчання біля кордонів з Україною

Новини
Фото: пресслужба Західного військового округу РФ

Близько 3 тисяч російських військових розпочали навчання у чотирьох областях, що межують з Україною. Навчання будуть спрямовані на виконання вправ контрольних стрільб зі стрілецької зброї та бронетехніки. Буде задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2.

Про це повідомляє пресслужба Західного військового округу РФ.

Близько 3 тис. військовослужбовців розпочали бойову підготовку на полігонах у Воронезькій, Білгородській, Брянській та Смоленській областях.

«Кожен підрозділ проведе навчальний бій з етапом бойової стрільби, під час якого екіпажі бронемашин БМП-2 та танків Т-72Б3 покажуть навички спільних дій та вразять мішені, що імітують техніку та живу силу супротивника», — йдеться у повідомленні.

Основний упор тактичних навчань полягатиме у виконанні вправ контрольних стрільб зі стрілецької зброї та озброєння бронетехніки, в організації маршів за активного впливу диверсійно-розвідувальних груп умовного супротивника та в обладнанні опорних пунктів.

Кожен підрозділ проведе навчальний бій з етапом бойової стрільби, під час якого екіпажі бронемашин БМП-2 та танків Т-72Б3 покажуть навички спільних дій та вразять мішені, що імітують техніку та живу силу супротивника.

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт напередодні переговорів Росія-НАТО, запланованих на 12 січня, заявила, що виправдання росіян щодо стягування військ на кордон з Україною для проведення навчань не витримують жодної критики. Про це повідомляє CNN.

«Росія, як і раніше, тримає близько 100 000 військовослужбовців прямо на кордоні з Україною. Ми вважаємо, що вони також мають плани з перекидання додаткових сил. Виправдання росіян, що вони збирають війська для навчань, насправді не витримують жодної критики в даний момент. Вони заявляють, що проводять навчання. При цьому на кордоні зосереджено дуже багато сил, як для навчань, і російська сторона не робила жодних повідомлень про якісь навчання біля українського кордону», — сказала Сміт.

Разом з цим видання The New York Times із посиланням на власні джерела в адміністрації США повідомило, що президент Росії Володимир Путін почав вживати заходів для переміщення військових гелікоптерів до кордонів з Україною.

Ударні і транспортні гелікоптери, а також штурмові винищувачі були б важливою перевагою Росії, якби Путін вирішив вторгнутися в Україну, зазначає NYT із посиланням на неназваних чиновників з адміністрації США.

Нагадаємо:

  • США відкидають «безпекові пропозиції» Росії, включаючи вимоги не приймати Україну до НАТО.
  • У Женеві відбувся попередній етап перемовин між США та Росією. Заступниця держсекретаря США Венді Шерман зустрілася в Женеві із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим.
  • Президенти США і РФ Джозеф Байден і Володимир Путін провели другу за місяць телефонну розмову 31 грудня 2021 року. Керівники держав обмінялися думками щодо зростання напруженості між країнами і залишилися на власних позиціях. Зокрема, Джозеф Байден попередив РФ про рішучу відповідь у випадку ескалації агресії проти України.