У Женеві відбувся попередній етап перемовин між США та Росією

Новини
Фото: Tengrinews

Заступниця держсекретаря США Венді Шерман зустрілася в Женеві із заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Рябковим.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Держдепу.

«Заступницю міністра закордонних справ Шерман супроводжував генерал-лейтенант Джеймс Мінгус, директор операційного штабу, а заступника міністра закордонних справ Рябкова супроводжував заступник міністра оборони генерал-полковник Олександр Фомін», — йдеться у повідомленні.

Шерман підкреслила відданість США міжнародним принципам суверенітету, територіальної цілісності та свобода суверенних націй вибирати власні союзи. Сторони попередньо обговорили теми, винесені на позачергове засідання Діалогу зі стратегічної стабільності (SSD) 10 січня.

Заступниця секретаря зазначила, що обговорення окремих тем буде зарезервовано для засідання Ради НАТО-Росія в Брюсселі 12 січня і засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 13 січня.

Нагадаємо:

  • Президенти США і РФ Джозеф Байден і Володимир Путін провели другу за місяць телефонну розмову 31 грудня 2021 року. Керівники держав обмінялися думками щодо зростання напруженості між країнами і залишилися на власних позиціях. Зокрема, Джозеф Байден попередив РФ про рішучу відповідь у випадку ескалації агресії проти України.
  • Президенти США і РФ 6 грудня 2021 року провели віртуальну розмову в режимі захищеного відеодзвінка. Джозеф Байден пообіцяв Володимиру Путіну потужні економічні заходи впливу у відповідь на можливу військову ескалацію на українському напрямку.
  • 6 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен телефоном обговорили питання врегулювання на Донбасі і відновлення суверенітету України над всіма окупованими територіям напередодні перегооврів президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним.
  • 6 грудня 2021 року глави держав і урядів Німеччини, США, Франції, Італії, Великої Британії на зустрічі у форматі «Квінт» висловилися за поновлення переговорів у форматі «нормандської групи».