Імовірність визнання Росією «ДНР» і «ЛНР» дуже висока, потім може статись військова ескалація на Донбасі – правозахисник

Новини
Прапори так званих «ЛНР» і «ДНР» Фото: smdnr.ru

Імовірність визнання Росією так званих ДНР і ЛНР як «незалежних держав» дуже висока, потім можуть відновитися бойові дії на Донбасі.

Про це заявив фундатор «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський в інтерв’ю виданню «Трибун».

«Давайте проаналізуємо. Україна не зможе виконати політичну частину Мінських угод, оскільки за цим можуть відбутися протести націоналістичних сил, на які також вийдуть багато ветеранів російсько-української війни. Це далеко не на користь чинної влади. Крім того, змінилася ситуація в ОРДЛО, де вже видано майже 1 млн. паспортів РФ і вся освіта перейшла на програми країни-агресора. Реінтегрувати цю територію згідно з формулою Штайнмайєра неможливо», – сказав Лісянський.

За його словами, Кремль давно підготував план «Б», згідно з яким «ДНР» та «ЛНР» визнаються «незалежними державами», але в межах Луганської та Донецької областей, що спровокує поновлення бойових дій на сході країни.

«За моєю інформацією, Росія висунула Україні та міжнародним партнерам умову, згідно з якою за невиконанням Мінських угод піде реалізація цього самого сценарію. Я давно говорив про те, що Кремль має намір визнати «Л/ДНР». До цього були всі передумови», – наголосив правозахисник.

Він не виключив того, що за РФ на визнання «ДНР» та «ЛНР» можуть піти держави, які перебувають в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Лісянський вважає, що подальша мета Росії – руйнування територіальної цілісності України та повернення країни під протекторат Кремля.

«Погляньте на Казахстан. Лише чотири дні – і країна в хаосі. Можна навіть сказати, що вже окупована Росією. З Україною все справді складніше, але росіянам не важко буде здыйснити спробу провокації. Чи буде війна? Я однозначно скажу, що буде, адже всьому є логічне завершення. Кремль хоче поставити крапку на демократичному настрої українців. Що ми маємо. Спершу вони ввели на наших територіях свою валюту, потім почали видавати паспорти РФ і визнавати товари, вироблені ОРДЛО. Залишився один указ Путіна, а потім і Держдуми РФ, після яких бойовики кинуться «звільняти свої території»», – сказав правозахисник.

Нагадаємо:

  • Депутати від КПРФ підготували проект постанови Держдуми РФ про визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» «окремими державами» за аналогією з територіями Південної Осетії та Абхазії, які були окуповані Росією у Грузії. У Верховній Раді України вважають, що наслідки цього кроку будуть небезпечнішими, ніж аналогічні сценарії, що відбулися в Грузії.