У Держдумі РФ підготували проект постанови про визнання «ДНР» та «ЛНР» за аналогією з Південною Осетією та Абхазією

Новини
Прапори так званих «ЛНР» і «ДНР» Фото: smdnr.ru

Представники Комуністичної партії Росії підготували проект постанови Держдуми РФ про визнання так званих «ДНР» і «ЛНР» «окремими державами» за аналогією з територіями Південної Осетії та Абхазії, які були окуповані Росією у Грузії. У Верховній Раді вважають, що наслідки цього кроку будуть небезпечнішими, ніж аналогічні сценарії, що відбулися в Грузії.

Про ініціативу російських комуністів розповів депутат Держдуми, секретар ЦК КПРФ Казбек Тайсаєв в інтерв’ю telegram-каналу «Донбасс решает», повідомляє сайт «Новости Донбасса».

«Наша партія вже підготувала проект постанови Державної Думи про визнання за аналогією з Південною Осетією та Абхазією Донецької народної республіки та Луганської народної республіки. Я впевнений, що ми найближчим часом зможемо реалізувати це завдання», – сказав Тайсаєв.

Він зазначив, що «альтернативи Мінським угодам немає», але нібито влада в Києві «затягує спеціально», щоб їх не виконувати.

«Сьогодні гинуть наші громадяни, наші люди, наші співвітчизники, наші рідні та близькі. Ми з цим не можемо змиритись і однозначно ми це завдання вирішимо», – заявив Тайсаєв.

У громадській організації «Східна правозахисна група» називають депутата Держдуми Казбека Тайсаєва куратором непідконтрольного Донбасу від КПРФ. У партії він займається напрямками розвитку міжнародного співробітництва з лівими партіями та лівими профспілками інших країн.

Перший заступник голови Верховної ради України Олександр Корнієнко вважає, що якщо РФ визнає угруповання «ДНР» та «ЛНР» та окремі райони Донбасу «державами», наслідки для України будуть небезпечнішими, ніж аналогічні сценарії, що відбулися в Грузії.

В ефірі телеканалу «Рада» Корнієнко заявив, що у разі визнання «Л-ДНР» Росією ситуацію можна порівняти з Абхазьким та Південноосетинським сценаріями «з поправкою на те, що вони були менш небезпечними для Грузії, ніж це буде для України».

Насамперед, складніше та небезпечніше буде через відкриту присутність російських військ на Донбасі, вважає Корнієнко.

Він звернув увагу, що поки що подібні ініціативи російська влада довіряє не провідним партіям країни, таким як КПРФ.

«КПРФ – ніби опозиційна, але керована і через неї йдуть певні речі, які соромно виносити на розгляд влади», – сказав Корнієнко.

Як повідомлялось, в жовтні 2021 року депутат російської Держдуми від фракції «Єдина Росія» Костянтин Затулін виступив проти визнання РФ так званих «ДНР» і «ЛНР» нині, оскільки це принесе вкрай негативні наслідки для Росії, бо підірве реалізацію Мінських угод.

Нагадаємо:

  • Засновник незаконного збройного формування батальйон «Восток» Олександр Ходаковський заявив, що у Кремлі створили комісію для уніфікації «нормативно-правової бази» так званих «ДНР» і «ЛНР» з метою подальшого об’єднання в єдину структуру окремих районів Донецької і Луганської областей, непідконтрольних українському уряду.
  • Співзасновник «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський заявив, що після виборів до Держдуми РФ, в яких взяли участь жителі ОРДЛО, Росія почне підготовку до процесу політичного об’єднання так званих «ДНР» і «ЛНР».