Правозахисники пояснили, навіщо у Донецьку вирішили ліквідувати недобудоване метро: поріжуть на метал

Новини
Недобудоване метро в Донецьку Фото: shmurzik.net

Правозахисники вказують, що у так званій «ДНР» вирішили провести роботи з ліквідації виробок недобудованого метро в окупованому Донецьку для того, щоб витягти з недобудови значну кількість чорного та кольорового металу (обладнання, рейки, кріплення та електричні кабелі), на якому можна добре заробити.

Про це повідомляє «Східна правозахисна група».

«Наразі наміри НВФ «ДНР» дуже прості, вони хочуть погашати (гірничо-геологічний термін) підземні виробки для вилучення металобрухту (рейки, металеве кріплення, мідні кабелі). Металобрухту та кабельної продукції, які витягнуть бойовики, налічується в мільйонах доларів (навіть якщо це все здавати у пункти прийому). Тож тут немає жодної загадки, банальне розграбування територій», – зазначають правозахисники.

Вони вказали, що за таким принципом в ОРДО було закрито вже багато шахт, обладнання яких було порізано на металобрухт, і «тепер взялися за недобудований метрополітен».

Рішення про будівництво метрополітену в Донецьку було прийнято у 1990 році, будівництво розпочато у 1993 році. Запуск першої черги планувався на 2005 рік, а пізніше зсунутий на 2011 рік. Проте через постійне недофінансування терміни здачі проекту постійно зсувались, а нові терміни не називалися. У 2011 році Мінінфраструктури України відмовилося від будівництва підземного метро в Донецьку, запропонувавши натомість ідею будівництва наземного метро. Після вторгнення Росії на Донбас та початку війни будівництво донецького метрополітену було повністю зупинено.

Нагадаємо:

  • У так званій «ДНР» вирішили 2022 року розпочати розробку заходів щодо ліквідації виробок недобудованого метро в окупованому Донецьку. У найближчі 10-30 років з різних причин подальше будівництво законсервованого зараз метрополітену в місті буде неможливим: для цього немає ні фінансування, ні необхідного пасажиропотоку.