Великобританія почала постачати Україні протитанкову зброю – міністр оборони Уоллес

Новини
Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес Фото: Reuters

Великобританія почала постачати Україні протитанкове озброєння, щоб допомогти їй захистити себе від потенційного вторгнення під час протистояння з Росією, яка зосередила війська біля українського кордону.

Про це заявив британський міністр оборони Бен Уоллес, виступаючи в парламенті, передає Reuters.

«Ми прийняли рішення поставити Україні легкі протитанкові оборонні системи озброєння», – сказав Уоллес, зазначивши, що перші системи вже були доставлені 17 січня, і невелика кількість британського персоналу проведе навчання протягом короткого періоду часу.

Він не уточнив ні кількість, ні тип зброї, що відправляється, але зазначив: «Вона не є стратегічною зброєю і не становить загрози для Росії. Вона призначена для самооборони».

«Вона ближнього радіусу дії… але тим не менш це змусило б людей замислитися над тим, що вони роблять, і якби танки увірвалися в Україну, вторглися б до неї, то вона була б частиною захисного механізму», – сказав Уоллес.

Великобританія раніше попереджала Росію про серйозні наслідки, якщо вона розпочне новий військовий напад на Україну, пропонуючи фінансування для посилення військово-морського потенціалу України.

Український міністр оборони Олексій Резніков подякував Великій Британії за рішення надати Україні протитанкові системи озброєння.

«Україна високо цінує рішення Великої Британії надати новий пакет безпеки з легкими протитанковими збройовими системами захисту! Дякуємо нашому другу Бену Уоллесу за чудовий виступ у Британському парламенті», – написав Резніков у мікроблозі Twitter.

Як повідомлялося, 21 червня 2021 року в Одесі міністр з питань оборонних закупівель Великобританії Джеремі Квін та заступник міністра оборони України Олександр Миронюк підписали меморандум щодо реалізації проектів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та ВМС України. Меморандум передбачає спільне проектування та будівництво військових кораблів в Україні та Великій Британії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств та будівництво двох баз ВМС України.

Нагадаємо:

  • Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил. 7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран і державний секретар із питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.
  • Документ передбачає, що Велика Британія допоможе переоснастити Військово-Морські Сили України сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу в кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях. Для фінансування цих робіт уряд Великої Британії надасть позику на десять років на суму до 1,25 млрд британських фунтів. Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного суднобудування, яке забезпечить будівництво наступних кораблів вже в Україні. Кошти підуть також на будівництво портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові.
  • Перший ракетний катер, спроєктований у Великій Британії для ВМС ЗС України, закладуть на початку 2022 року. Роботи відбуваються у рамках підписаного раніше меморандуму між Об’єднаним Королівством і Україною про переоснащення ВМСУ