Слідком шукає винних, які вчасно не оформили скіфське золото у «власність» РФ після окупації Криму

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Слідком Росії проводить дослідчу перевірку за фактом «розкрадання» колекції скіфського золота, яка була вивезена на виставку в Нідерланди з музеїв Криму ще до окупації. Слідчі хочуть визначити винних у тому, що колекція не була своєчасно оформлена як «власність» Росії та не передана до музейного фонду РФ. Апеляційний суд Амстердама у жовтні 2021 року ухвалив, що скіфське золото є частиною культурної спадщини України і має бути передане Києву.

Про це повідомив агентству ТАСС заступник керівника робочої групи з міжнародно-правових питань при «постійному представництві Криму за президента РФ» Олександр Молохов.

«Слідчим комітетом [Росії] проводиться дослідча перевірка за фактом розкрадання предметів, що мають особливу культурну цінність, відомих як скіфське золото. Йдуть опитування тих, хто причетний до вивезення скіфського золота з території Криму, з’ясовується, і це головне питання, що було зроблено для того, щоб його повернути, чи достатньо цих заходів», – сказав Молохов.

Він зазначив, що у 2014 році колишні чиновники Міністерства культури РФ та їхні колеги у Криму підписували документи, згідно з якими скіфське золото не було своєчасно передано до складу музейного фонду РФ.

«Є конкретні чиновники, які давали вказівки. Вони мали організувати передачу, оформлення цієї колекції як невід’ємної частини музейного фонду РФ музейний фонд нашої країни. Вчасно цього зроблено не було», – наголосив Молохов.

Наприкінці жовтня Апеляційний суд Амстердама ухвалив, що колекція скіфського золота має бути передана Україні. «Глава Криму» Сергій Аксенов у грудні звернувся до російського президента Володимира Путіна з проханням підключити Генеральну прокуратуру РФ до позову про належність колекції.

Проте, за словами Молохова, швидше за все, до касаційної інстанції – Верховного суду Нідерландів – буде подано лише скаргу від музеїв Криму.

«Від Росії не хочуть подавати скаргу. Проти виступило управління з питань міжнародно-правової співпраці Генпрокуратури. Чиновники просто бояться брати відповідальність на себе, залишаючи музеї віч-на-віч з Україною та голландським правосуддям», – сказав Молохов, нагадавши, що скарга має бути подана до 26 січня.

На його думку, скарги від музеїв Криму буде недостатньо, щоб переломити ситуацію на їхню користь. «Такі речі повинні вирішувати держави між собою. Погляд, що музеї можуть домовитися, є хибним. Через це ми й програли у двох інстанціях. Це помилкова позиція, нав’язана кримським музеям голландськими адвокатами та низкою російських чиновників», – зазначив він.

Як повідомлялось, 26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама виніс рішення, що експонати з музеїв Криму, відомі під умовною назвою скіфське золото, Музей Алларда Пірсона має передати Україні до стабілізації ситуації в Криму. Суд зазначив, що скіфське золото є частиною культурної спадщини України і належить до публічної частини Музейного фонду Держави Україна.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через окупацію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.