Суд відпустив Порошенка під особисте зобов’язання у «вугільній справі»

Новини
Петро Порошенко у Печерському райсуді Києва, 19.01.2022 Фото: УП

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав п’ятому президентові та лідеру партії «Європейська солідарність» Петру Порошенку, який підозрюється в держзраді та сприянні терористичним групам через причетність до організації схеми закупівлі вугілля у так званих «Л/ДНР». Суд відхилив клопотання прокуратури щодо арешту політика з альтернативою застави у сумі 1 млрд грн.

Про це повідомляє видання Українська правда.

Як зазначається, суд вирішив обрати для Порошенка особисте зобов’язання. Його прихильники зраділи такому рішенню та заспівали в судовій залі гімн України.

Порошенко повинен здати паспорти для виїзду за кордон, не відлучатися з Києва чи Київської області без дозволу слідчого, прокурора чи суду, бути за викликом слідчого, прокурора чи суду.

Строк дії обов’язків до 19 березня 2022 року.

Сторона обвинувачення клопотала про запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави в 1 мільярд гривень. Прокурори зазначали, що Порошенко може тиснути на свідків, перешкоджати слідству, приховувати докази.

Печерський суд, який 17 січня обирав запобіжний захід Порошенку, переніс засідання на 19 січня.

П’ятий президент України підозрюється в тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, у тому числі серед представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Нагадаємо:

  • 20 грудня 2021 року за матеріалами СБУ та ДБР п’ятому президенту і чинному народному депутату Петру Порошенку оголошено підозру у держзраді та сприянні тероризму через причетність до організації схеми закупівлі вугілля у так званих «Л/ДНР», яке було видобуте на окупованій території Донбасу.
  • 6 січня 2022 року Печерський районний суд заарештував майно Порошенка у справі про державну зраду.
  • 17 січня 2022 року Порошенко повернувся з Варшави до Києва і з аеропорту вирушив до суду.
  • У травні 2021 року журналісти Bihus.Info оприлюднили «плівки Медведчука» – понад 30 годин телефонних розмов 2014-2017 років, які нібито вів підозрюваний у держзраді проросійський політик Віктор Медведчук із кремлівськими посадовими особами та функціонерами «ЛНР» та «ДНР» про закупівлю вугілля в ОРДЛО та контроль над нафтопроводом «Самара-Західний напрямок». Людина, яку вважають Медведчуком, неодноразово зазначала, що узгоджує всі питання з «головним», яким міг бути тодішній президент Петро Порошенко.