Переговори Блінкена та Зеленського: про що говорили у Києві

Новини
Блинкен Зеленский
Володимир Зеленський та Ентоні Блінкен Фото: ОП

На тлі агресії та потенційного нового вторгнення Росії в Україну до Києва 19 січня прилетів державний секретар США Ентоні Блінкен, який зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та головою МЗС Дмитром Кулебою. Обговорювали сферу безпеки та оборони.

Президент Зеленський заявив, що Блінкен «залучений до процесу деескалації ситуації навколо України».

«Щоб робити дуже швидкі кроки, щоб модернізувати армію, потрібна допомога, особливо за таких непростих часів. Переконаний, що жодного рішення про Україну без України не буде. Для нас важливо активізувати економічну взаємодію. Ми зацікавлені в практичному, значущому сприянні Сполучених Штатів у посиленні стійкості фінансової системи нашої держави», – наводить слова Зеленського пресслужба Офісу президента.

Зеленский

Фото: ОП

Як заявив Блінкен на брифінгу із Зеленським, президент США Джо Байден нагадав, що висловлює українцям підтримку, яку США надає Україні.

«Ми чітко висловили нашу перевагу тому, щоб знайти дипломатичне вирішення конфлікту та забезпечити деескалацію ситуації. Крім того, ми сказали Москві чітко, що якщо вони оберуть агресію проти України, то агресія матиме серйозні наслідки, і не лише з боку США, а й від Європи та інших країн світу», – сказав Блінкен.

На брифінгу з главою МЗС України Дмитром Кулебою Блінкен заявив, що протягом наступних кількох тижнів США нададуть Україні додаткову допомогу у сфері безпеки.

«За останні кілька тижнів ми надали таку допомогу та запланували допомогу протягом наступних кількох тижнів. Якщо РФ відновить свою агресію, ми надамо додаткові матеріали. Все це вже заплановано і все це сприятиме обороні України», – сказав Блінкен.

Блінкен заявив, що Росія зосередила 100 000 військових біля кордонів України. За словами держсекретаря, США продовжать підтримувати Україну у різних сферах, зокрема у військовій. Він нагадав про виділення $300 млн цьогорічної допомоги.

Блинкен

Фото: ОП

Кулеба подякував США за допомогу. Він повідомив, що у цьому напрямі Україна працює також із кількома європейськими країнами.

«Сильна Україна – найкращий інструмент стримування Росії», – сказав Кулеба.

«Найбільшим досягненням Росії сьогодні буде сіяння паніки, зневіри в українському суспільстві і розхитування нас зсередини, насамперед – розхитування нашої економіки та фінансової системи. Тому ми повинні докласти максимум зусиль, щоб не дозволити Росії досягти цієї цілі. Всі наші зусилля спрямовані на те, щоб ситуація в країні залишалася стабільною, фінансова система зберігала міцність і передбачуваність, щоб українська економіка не страждала від проблем, які відбуваються у сфері безпеки», – сказав Кулеба.

Блінкен закликав комісію з відбору керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершити фінальний етап конкурсу.

«Президент Зеленський продовжує просувати важливі зусилля щодо проведення реформ, включаючи недавню судову реформу – незважаючи на зовнішні виклики, з якими він зіткнувся. Я хотів би закликати комісію з відбору керівництва САП здійснити останній крок у їх роботі і без затримок фіналізувати обрання», – заявив Блінкен.

Фото: МЗС

  • 20 січня Блінкен відвідає Берлін, де проведе спільну зустріч із рештою глав МЗС країн «трансатлантичної четвірки», куди входять США, Німеччина, Франція та Великобританія.
  • 21 січня держсекретар США зустрінеться із головою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Женеві.
  • На зустрічах планують обговорювати «вимоги Росії» щодо членства України в НАТО, які відкидають західні союзники та вимоги до РФ про відведення військ від українського кордону.