З дозволу США. Естонія передасть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin – посол

Новини
Javelin
Стрільби українськиї військових з ПТРК Javelin на Донбасі Фото: kanaldom.tv

Після отримання дозволу від США Естонія передасть Україні американські протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Про це в інтерв’ю Донбас.Реалії розповів посол Естонії в Україні Каймо Кууск.

«Найближчі тижні (час відправлення – ред.). Це нормальна процедура – ми повинні були спитати дозволу й отримали його. США зробили все дуже швидко, без зайвої бюрократії. Тому в нас є ракети Javelin в Естонії, готові до відправки в Україну. І ми говоримо про десятки, десятки, десятки і ще десятки ракет. Я не хочу називати конкретну кількість, але це насправді вражає», – розповів дипломат.

Також Естонія хоче передати Україні 122-мм гаубиці. Для цього потрібен дозвіл Німеччини як виробника та Фінляндії як попереднього власника.

Кууск каже, що Естонія вже надіслала офіційні листи та запросила дозволи у цих країн, але це займе якийсь час. Він також повідомив, що Україна просила боєприпаси для гаубиць – їх Естонія теж передасть, але вирішила запропонувати і гаубиці.

  • Друга партія військової допомоги США в Україні містить ручні одноразові гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (BDM): понад 80 тонн для посилення оборони. 22 січня в аеропорт Бориспіль прибула перша партія зброї в рамках пакету на загальну суму 200 мільйонів доларів.

Читайте також ексклюзиве інтерв’ю Каймо Кууска, Надзвичайного і Повноважного Посла Естонської Республіки в Україні Центру журналістських розслідувань, або дивіться відеоверсію.