Уряд відкликав законопроект про перехідний період щодо Криму та Донбасу

Новини

Кабінет міністрів України відкликав проект закону №5844 «Про засади державної політики перехідного періоду», який був ініційований Кабміном України, і пропонує регулювання принципів держуправління та правосуддя на окупованих територіях під час процесу їхньої реінтеграції.

Таке рішення пов’язане з необхідністю його ґрунтовного доопрацювання відповідно до висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) від 15 жовтня 2021 року, повідомляє Мінреінтеграції.

Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що окрім низки критичних зауважень від Венеційської комісії, також існує недостатня підтримка поточної редакції проєкту з боку депутатського корпусу та фахівців.

«Як з’ясувалося після засідання у Харкові, якщо документ лишиться у тому вигляді, в якому він є сьогодні – неможливо буде його розширити аби забезпечити національні інтереси України, і людиноцентричність, як вказували наші міжнародні партнери, і Венеційська комісія зокрема. Змін мають зазнати певні положення, які, в першу чергу, будуть спрямовані на більше «олюднення» законопроєкту», – повідомила вона.

Нагадаємо:

  • 4 серпня 2021 року Кабмін України на своєму засіданні схвалив проект закону «Про засади державної політики перехідного періоду».
  • 18 серпня 2021 року у Верховної Ради був зареєстрований законопроєкт «Про засади державної політики перехідного періоду», який уніфікує підходи до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, а також АР Крим та Севастополя.
  • Правозахисники вважають, що законопроект про перехідний період потребує суттєвого доопрацювання.