Канада виділяє Україні $340 млн фінансової допомоги

Новини
Канада
Фото: AFP/Lars Hagberg

Канада оголосила про рішення щодо виділення 340 мільйонів доларів на негайну підтримку України та на продовження операції UNIFIER ще на три роки – до кінця березня 2025, а також збільшення кількості особового складу навчальної місії в Україні до 400 осіб.

«Канада непохитно підтримує суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Канада стурбована і засуджує загрози Росії та військове нарощування в Україні та навколо неї. Канада залишається відданою дипломатичному розв’язанню і продовжує закликати Росію до деескалації та вступу до змістовного діалогу. Будь-яка подальша агресія з боку Росії матиме серйозні наслідки, і Канада продовжує співпрацювати з союзниками та партнерами над скоординованою відповіддю. Сьогоднішнє оголошення демонструє непохитну відданість Канади Україні та її народу через цей посилений внесок у допомогу у їх обороноздатності», – йдеться в офіційному повідомленні уряду Канади.

«Ця посилена підтримка допоможе Україні зміцнити її безпеку та здатність захищатися від низки загроз», – заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Дякуємо канадському народу та Уряду за непохитну підтримку Збройних сил України у протистоянні російській загрозі. Обмін розвідувальною інформацією, допомога в проведенні кібероперацій та засоби індивідуального захисту значно посилять можливості українського війська у стримуванні агресора», – сказав Резніков.

  • Європейський Союз має намір виділити Україні 1,2 млрд євро як допомогу. Пакет фінансової допомоги складається з екстрених кредитів, і з грантів.
  • Друга партія військової допомоги США в Україні містить ручні одноразові гранатомети M141 Bunker Defeat Munition (BDM): понад 80 тонн для посилення оборони. 22 січня в аеропорт Бориспіль прибула перша партія зброї в рамках пакету на загальну суму 200 мільйонів доларів.
  • Після отримання дозволу від США Естонія передасть Україні американські протитанкові ракетні комплекси Javelin.