США підготували санкції проти найближчого оточення Путіна у разі вторгнення РФ в Україну – Reuters

Новини
Президент РФ Володимир Путін Фото: РИА Новости / Reuters

США та їхні союзники підготували список представників російської еліти, які входять до найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна, до яких буде застосовано економічні санкції у разі вторгнення РФ в Україну.

Про це агентству Reuters заявив високопосадовець адміністрації президента Джо Байдена.

«Особи, яких ми ідентифікували, знаходяться у внутрішніх колах Кремля або поруч із ними і відіграють роль у прийнятті урядових рішень або, як мінімум, замішані у поведінці Кремля, що дестабілізує», – сказав чиновник на умовах анонімності.

За його словами, Сполучені Штати розробили спеціальні пакети санкцій як для російських еліт, які відповідають критеріям, так і для членів їхніх сімей, і ці зусилля здійснюються у координації із союзниками та партнерами США.

Чиновник не назвав імена російських діячів, які можуть бути піддані санкціям США.

«Існує широкий список осіб, від яких ми можемо отримати інформацію», – сказав він.

При цьому чиновник зазначив, що деякі з них будуть із секретного списку високопоставлених російських політичних діячів та олігархів, викладеного у розділі 241 «Закону про протидію противникам Америки через санкції» (CAATSA), який був направлений до Конгресу США ще у 2018 році.

«Ми не можемо розкривати зміст цього списку або називати конкретні імена через ризик ухилення (від санкцій – ред.), але він надає достатньо цілей та сімейних зв’язків, пов’язаних із збереженням їхніх активів», – сказав чиновник.

Чиновник сказав, що багато хто з цих осіб є особливо вразливими цілями через поглиблення фінансових зв’язків із Заходом.

«Спільники Путіна більше не зможуть використовувати своє подружжя або інших членів сім’ї як довірені особи для ухилення від санкцій. Санкції відріжуть їх від міжнародної фінансової системи та гарантують, що вони та члени їхніх сімей більше не зможуть користуватися перевагами приховування своїх грошей на Заході та вкладати кошти у навчання в елітних західних університетах», – додав чиновник.

Нагадаємо:

  • Велика Британія попередила Москву про спільну роботу із західними партнерами над серйозними санкціями, спрямованими проти фінансового сектора Росії, у разі її вторгнення до України.
  • Президент США Джозеф Байден у телефонній бесіді з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв дати РФ «рішучу відповідь» у разі ескалації агресії проти України.
  • Президенти США і РФ провели віртуальну розмову в режимі захищеного відеодзвінка. Джозеф Байден пообіцяв Володимиру Путіну потужні економічні заходи впливу у відповідь на можливу військову ескалацію на українському напрямку. 
  • 15 січня 2022 року Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США в інтерв’ю Financial Times зазначила, що США відхилили прохання Росії вивести війська з певних країн або заборонити розширення НАТО на Схід. За її словами, Сполучені Штати готові до діалогу з Росією, але діятимуть у відповідь на агресію проти України. Нуланд заявила, що Сполучені Штати мають 18 сценаріїв у разі російського вторгнення в Україну.