В Україні створюють міжнародний фонд з підтримки громад, що постраждали від агресії РФ

Новини
Глава мінреінтеграції Ірина Верещук і посли країн-учасниць Фонду Фото: Мінреінтеграції

Велика Британія, США, Швейцарія, Швеція і Канада долучилися до створення фонду «Партнерство за сильну Україну», який опікуватиметься підтримкою розвитку громад, які постраждали від збройної агресії Росії. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

В Києві глава Мінреінтеграції Ірина Верещук та посли Великої Британії, США, Швейцарії, Швеції і Канади підписали Меморандум про створення Фонду «Партнерство за сильну Україну».

«Фонд опікуватиметься підтримкою довгострокового розвитку громад, які постраждали від збройної агресії Росії, запобіганням подальшій ескалації та підготовкою до плавної і безперешкодної соціальної, економічної та політичної реінтеграції тимчасово окупованих територій», – сказано у повідомленні. 

Перша фаза реалізації програми Фонду триватиме до березня 2024 року, а її бюджет становитиме 35 млн фунтів стерлінгів, що дорівнює 1,3 млрд грн, повідомляє пресслужба. 

Зазначається, що вже затверджено низку пілотних проєктів, направлених на підтримку найбільш вразливих громад, посилення цивільно-військового співробітництва та поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях. 

Зокрема, йдеться про проведення енергоаудиту під час процесу термомодернізації соціальних закладів. 

«Наразі тамтешні громади не мають змоги це зробити, тому Фонд допомагатиме їм у цій справі, як і загалом у термомодернізації будівель, визначених громадами. Зокрема, це можуть бути дитсадочки, школи та інша соціальна інфраструктура», – сказано у повідомленні. 

Крім того, Ірина Верещук зазначила, що один з проєктів Фонду, які заплановані до реалізації у 2022 році, стосується протидії гібридним загрозам, поширенню кремлівської дезінформації. Національний центр з розбудови миру братиме безпосередню участь у роботі згаданого проєкту на ресурсній основі партнерського Фонду.

  • У 2022 році в Україні може розпочатися процес розселення місць компактного проживання (МКП) внутрішньо переміщених осіб з окупованих територій. МКП — це, зокрема, модульні містечка, які у 2014–2015 роках будував німецький фонд GIZ, а також санаторії та інші місця, де наразі мешкають переселенці.
  • Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Життя у модулях: Чому переселенці сьомий рік живуть у тимчасових контейнерах» з’ясував, що гарантійний строк експлуатації семи модульних містечок, наданий німецьким фондом, закінчився у 2018 році. Однак переселенці мешкають у металевих контейнерах і досі.
  • 28 жовтня 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив стратегію інтеграції переселенців. Серед її завдань: створити умови для інтеграції ВПО; забезпечити повний доступ до освіти, до соціальних, адміністративних та інших послуг; створити умови для розвитку потенціалу ВПО на нових місцях проживання; вирішити елементарні соціальні потреби: від працевлаштування до забезпеченості житлом.