В Україні вироблятимуть «Байрактари» – Резніков підпише угоду з Туреччиною

Новини
Ударний БПЛА Bayraktar TB2 під час випробувань у ЗС України Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Завод з виробництва ударних безпілотників «Байрактар» і навчальний центр з пілотування буде побудовано в Україні – підписання угоди з Туреччиною 3 лютого анонсував міністр оборони України Олексій Резніков.

Про це Резніков повідомив під час брифінгу, який транслювало Військове телебачення України.

Міністр оборони повідомив,що уряд доручив йому підписати угоду з Туреччиною про співпрацю у військовій сфері. 

«Сьогодні планується підписання рамкової угоди. Вчора урядом було схвалено текст цієї угоди, вона стосується співпраці України і Туреччини у сфері високих військових технологій», – сказав Резніков. 

Зокрема, угода стосуватиметься виробництва ударних безпілотників. 

«Одним з прикладів наповнення цієї угоди буде будівництво заводу Bayraktar, який виготовляє безпілотні літальні апарати, які будуть виготовлятись саме в Україні. Відповідно, буде створено навчальний центр, який буде готувати наших льотчиків управлінню цими безпілотними дронами різних категорій», – додав міністр оборони.

Підписану угоду має ратифікувати Верховна Рада.

«За рішенням компанії, яка виготовляє «Байрактари», наступне покоління буде використовувати українські двигуни нашого виробництва – «МоторСіч». Тому це вже по суті будуть україно-турецькі «Байрактари» з точки зору технологічного наповнення, і відповідно застосовуватись вони будуть у збройних силах України, Туреччини і тих країн, які будуть мати бажання їх придбати», – зазначив міністр оборони.

  • 12 січня 2019 року Україна підписала угоду з Туреччиною про закупівлю для українських Збройних Сил багатоцільових ударних оперативно-тактичних дронів Bayraktar TB2.
  • У березні 2019 року в Україні пройшли успішні випробування багатоцільового ударного безпілотника Bayaraktar TB2, який був закуплений у Туреччини та прийнятий на озброєння українських Збройних Сил. Злетівши з аеродрому в Хмельницькій області, безпілотник точно знищив цілі на Житомирському полігоні.
  • У грудні 2020 року Україна та Туреччина підписали угоди про передачу технологій та виробництво протичовнових корветів типу Ada і ударних безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ.
  • 4 липня 2021 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна очікує незабаром отримати сучасні та ефективні безпілотні літальні апарати Bayraktar, українські екіпажі для яких завершують підготовку в Туреччині.
  • 26 жовтня 2021 року Україна у відповідь на артобстріли з боку російських окупаційних військ застосувала розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar.
  • 15 липня 2021 року до України з Туреччини надійшов перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2, призначений для озброєння ВМСУ.