НАБУ повідомило про затримання народного депутата Кузьміних за підозрою у хабарництві

Новини
Затримання Сергія Кузьміних, фото: НАБУ / САП

Пресслужба Національного антикорупційного бюро України 7 лютого повідомила про затримання народного депутата за підозрою в отриманні хабара в сумі 558 тисяч гривень.

«Щойно #НАБУ і #САП затримали чинного нардепа за підозрою в одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди. Він перебував у розшуку у зв’язку з переховуванням від правоохоронців. Нардепу буде вручено клопотання про обрання запобіжного заходу», — йдеться у повідомленні.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура пише, що судове засідання з розгляду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу призначено почнеться о 15:00.

Установи не називають імені підозрюваного, але, за даними ЗМІ, мова йде про народного депутата від партії «Слуга народу» Сергія Кузьміних.

За даними слідства, восени 2021 року представнику приватної компанії натякнули, що якщо та планує постачати медичне обладнання лікарням у Житомирській області, варто це питання попередньо узгодити з одним із народних депутатів України. Нардеп нібито пообіцяв сприяння, яке фактично зводилось до забезпечення перемоги у тендерах із закупівлі обладнання коштом бюджету. У відповідь нардеп натякнув, що його «послуги» — не безоплатні і становлять 30 % від сум договорів, укладених із лікарнею.

Народного обранця викрили «на гарячому» 28 січня 2022 року. Але не затримували через «депутатський імунітет», натомість, викликали повісткою до слідчих органів. Відтоді народний депутат повістки ігнорує, до органів слідства не з’являється.

Сергій Кузьміних 4 лютого у facebook написав, що від слідства не переховується, але повісток не отримував. 

Як повідомлялося, народний депутат Кузьміних подав заяву про вихід із фракції «Слуга народу» через оприлюднення повідомлень про оголошення підозри. Речниця партії «Слуга народу» Юлія Палійчук зазначила, що Кузьміних не є членом партії. 

Нагадаємо: 

  • Народний депутат Олександр Трухін був виключений з партії «Слуга Народу» 2 лютого – після того, як на УП було опубліковано відео його комунікації з поліцейськими, які оформлювали скоєне депутатом ДТП. Генпрокурор доручила зареєструвати кримінальне провадження.
  • Народні депутати через випадок із Трухіним ініціюють позачергове засідання Верховної Ради, на якому мають розглянути питання про справи народних депутатів Трухіна, Кузьміних, Воронька, Дмитрука, Порошенка, Медведчука і застарілих розслідувань стосовно Юрченка та Дубневича.