Кабмін має 14 лютого сформувати комісію для обрання директора НАБУ

Новини
Виталий Шабунин Фото: slovoidilo.ua

Уряд України має у понеділок, 14 лютого, сформувати конкурсну комісію для обрання директора Національного антикорупційного бюро. Якщо цього не буде зроблено, проведення конкурсу опиниться під загрозою. У зриві може бути зацікавлений Офіс президента.

Про це пише у facebook голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«Як ми і попереджали, ОП готує знесення конкурсу на директора НАБУ (Банкова в істериці від експертів, делегованих міжнародниками. В цьому конкурсі міжнародні експерти мають визначальний голос, саме тому Банкова готується знести весь конкурс, бо впливати на нього, як з САП, не зможе. Якщо коротко, то Зеленський хоче прострочити рішення КМУ про формування конкурсної комісії, щоб потім знести/підвісити весь процес через ОАСК», — пише Шабунін.

У порядку денному Уряду на 9 лютого питання формування комісії немає. Тому для прийняття цього рішення залишається лише засідання в понеділок, 14 лютого.

Згідно з абз. 1 ч. 7 ст. 7 ЗУ «Про НАБУ» комісію має бути сформовано Кабміном не пізніше, ніж за 2 місяці до завершення повноважень Директора. Артем Ситник був призначений на посаду 16 квітня 2015 року. 14 квітня 2022 року — останній день його повноважень. Отже комісія має бути сформована до 15 лютого 2022 року.

Конкурсна комісія складається з шести осіб, з яких трьох делегують міжнародні партнери України, що надавали Україні підтримку в сфері запобігання та протидії корупції. Трьох інших має делегувати Кабмін, який доручив Мін’юсту, Мінекономіки і МВС надіслати пропозиції.

Нагадаємо:

  • 3 лютого 2022 року конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє не змогла затвердити результати конкурсу, хоча переможець давно визначений.