Зеленський майже на вісім місяців прострочив підписання закону «про воєнних злочинців»

Новини
Фото: Микола Мирний/ ZMINA

Згідно Конституції, Президент має протягом 15 днів після отримання закону, підписати його або ж повернути на повторний розгляд. За законопроєкт № 2689 проголосували депутати, його підписав Голова Верховної Ради та направив на підпис до Президента. Наразі документ досі не підписаний.

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Розслідування на паузі. Як Україна може ефективніше карати воєнних злочинців».

Верховна Рада 20 травня 2021 року ухвалила закон, який передбачає імплементацію в українське законодавство положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за злочини проти людяності та воєнні злочини.

Згідно статті 94 Конституції України, проголосований закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України.

Президент України має протягом п’ятнадцяти днів після отримання закону підписати його та офіційно оприлюднити або ж повернути для повторного розгляду Верховною Радою зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями.

Станом на 13 лютого 2022 року Володимир Зеленський не підписав і не повернув закон «про воєнних злочинців», і це є пряме порушення його конституційного обов’язку.

Однак стаття 94 КУ передбачає і такий випадок: якщо закон не ветований і не підписаний у відведений строк, то він вважається ухваленим і має бути невідкладно підписаний і опублікований. Однак і цього не сталося.

«Комунікації якоїсь Офіс президента не веде. Якщо дивитися на всі ці роки, то мені виглядає ніби відповідь у тому, що як для попередньої влади, так і для нинішньої, питання боротьби з безкарністю не є в порядку пріоритетів. Речі, які мали б робитися швидко, розтягнулися на роки, забрали велику кількість часу та енергії. Це дуже безвідповідально перед людьми, які постраждали від воєнних злочинів і перед їхніми рідними», — говорить Олександра Матвійчук, голова правління ГО «Центр громадянських свобод».

Враховуючи, що Міжнародний кримінальний суд може покарати тільки топ-воєнних злочинців, займатися тисячами людей, що виконували їхні накази, Україна зобов’язана самостійно. Розслідувати ці злочини і притягати винних до відповідальності.

«Цей закон дає правові інструменти для переслідування воєнних злочинців. У нас вісім років війни вчиняється величезна кількість воєнних злочинів і грубих порушень прав людини, але є лише чотири вироки за воєнні злочини. Тому що стаття, яка їх регламентує, вона мертва, вона неробоча, вона відсилає до всіх існуючих підписаних Україною міжнародних договорів. Це не наша правова культура, у нас все має бути прописане чітко, в окремих статтях розкладено», — пояснює Олександра Матвійчук.

Про це та інші невиконані уроки України з покарання воєнних злочинців у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Розслідування на паузі. Як Україна може ефективніше карати воєнних злочинців».

Нагадаємо: