Рада закликала світ засудити можливе визнання Росією «ДНР» та «ЛНР», у МЗС зазначили, що у такому разі РФ вийде з Мінських домовленостей

Новини
:ru]Верховная Рада УкраиныВерховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада закликала міжнародні організації, уряди та парламенти країн світу засудити спроби Росії визнати так звані «ДНР» та «ЛНР», утворених на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, «незалежним державами». У МЗС України наголошують, що визнання РФ самопроголошених «республік» РФ означатиме її свідомий вихід із Мінських домовленостей.

За постанову №7048 «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо невизнання незалежності незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей», 15 лютого проголосували 331 нардеп, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

У зверненні Рада засудила будь-які спроби Росії визнати (легалізувати) незалежність самопроголошених утворень, які становлять окупаційну адміністрацію РФї, створену нею на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

Парламент також звернувся до ООН, Європейської Комісії, Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, урядів і парламентів держав із закликом підтвердити територіальну цільність України та недоторканість її в межах міжнародно визнаних кордонів, не визнавати будь-які рішення РФ, які будуть стосуватися визнання незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також рішуче засудити будь-які дії Росії, спрямовані на погіршенню безпекової ситуації у світі в цілому, та в Україні зокрема.

Крім того, Рада закликає провести термінове засідання Ради Безпеки ООН щодо ескалації конфлікту на державних кордонах України та невідкладно застосувати додаткові санкційні механізми щодо Росії для запобігання подальшій ескалації конфлікту.

В свою чергу у МЗС України заявили, що визнання Росією «ДНР» та «ЛНР» означатиме її свідомий вихід із Мінських домовленостей. Такий крок завдасть серйозного удару політико-дипломатичному врегулюванню, над просуванням якого зараз активно працюють Україна та її партнери.

«Визнання т.зв. «ЛДНР» не матиме жодних правових наслідків. Росії не вдасться видати російську окупаційну адміністрацію на тимчасово окупованих територіях в Луганській та Донецькій областях за «незалежні суб’єкти», так само як і приховати свою участь як сторони збройного конфлікту на Донбасі. Натомість підтримка президентом Росії постанови Держдуми РФ матиме набагато ширші руйнівні наслідки для міжнародного правопорядку та глобальної архітектури безпеки. Тому Росія має вибір: або йти шляхом деескалації та дипломатичного діалогу, або відчути на собі рішучу консолідовану відповідь міжнародної спільноти», – йдеться у заяві.

У МЗС також закликали Москву зайняти конструктивну позицію задля досягнення прогресу в рамках існуючих переговорних форматів, зазначивши, що в іншому випадку Росія нестиме повну відповідальність за руйнування Мінських домовленостей і процесу мирного врегулювання збройного конфлікту.

Нагадаємо:

  • 15 лютого 2022 року Держдума РФ підтримала звернення до російського президента Володимира Путіна про необхідність визнання так званих «ДНР» та ЛНР», утворених на територіях окупованих районів українського Донбасу, «як самостійних, суверенних та незалежних держав».