Кабмін зірвав конкурс на директора НАБУ – Шабунін

Новини
Віталій Шабунін, глава правління Центру протидії корупції Фото: facebook.com/USPStudies

Кабінет міністрів допоміг зірвати конкурс на обрання директора НАБУ, затвердивши п’ять замість шести членів конкурсної комісії. Таким чином комісію не сформовано в строк, передбачений законом, що дає підстави для зриву конкурсу або скасування його результатів.

Про це повідомив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін на своїй сторінці у Facebook.

«Кабмін Зеленського таки підірвав конкурс на директора НАБУ. Вчора КМУ таємно (без анонсу і відеотрансляції) проголосував рішення, яке дарує ОАСКу підстави для зриву конкурсу або скасування його результатів (що ще гірше). Кабмін замість шести членів комісії (як це передбачено законом) затвердив п’ять. Міністри викинули з трійки міжнародних експертів Драго Коса. Останній, нагадаю, є членом комісії з обрання голови САП і не дає Банковій сфальшувати/зірвати той конкурс», – написав Шабунін.

Він вказав, що за законом «Про НАБУ» конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження її в повному складі і таким чином, конкурсну комісію не сформовано в строк, передбачений законом.

«І це перший пас Зеленського до ОАСКу для зриву конкурсу (чи відміни його результатів). Тепер Кабмін звернеться до міжнародників з прохання замінити Драго Коса на іншого експерта. І це другий, ще сильніший привід для відміни ОАСКом конкурсу (чи його результатів). Законом не передбачена процедура повторного подання кандидатур, а значить, таке подання ставить під питання законність формування комісії, а відтак, і всіх її рішень», – зазначив Шабунін

Він наголосив, що заради атаки на антикорупційні органи «Банкова вкотре йде на пряме порушення закону».

«Проте цього разу Зеленський перевершив себе: заради безпеки своїх корупціонерів він порушив закон руками Кабінету Міністрів України. Єдиним виходом з цієї ганьби є повернення КМУ до цього питання і затвердження Драго Коса. Будь-які інші дії є незаконними і мають за мету лише одне – підірвати конкурс на директора НАБУ. До речі, щоб ні в кого не було ілюзій – рішення робити цей треш прийняв Зеленський особисто. Це не припущення – це перевірений факт. Так, президент воюючої країни в період найгострішої кризи займається захистом своїх корупціонерів, підриваючи ефективність державних інституцій», – додав голова ЦПК.

Нагадаємо:

  • 3 лютого 2022 року конкурсна комісія з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вже втретє не змогла затвердити результати конкурсу, хоча переможець давно визначений.
  • 14 лютого 2022 року Кабмін мав сформувати конкурсну комісію для обрання директора Національного антикорупційного бюро України.