Рада встановила щорічну індексацію пенсій 1 березня

Новини
пенсии
Фото: УНІАН

Верховна Рада запровадила на законодавчому рівні дату щорічної індексації пенсій в Україні – 1 березня.

За поданий Кабміном України законопроєкт №4668 проголосували 15 лютого в залі парламенту 352 нардепи, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Документ визначає дату щорічної індексації пенсій в Україні – 1 березня. Передбачається щорічна індексація пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах.

Також закон дозволяє призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір із якими розірвано через зміни в організації виробництва та інші умови.

Достроково пенсії будуть призначати матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Крім того, закон збільшує віковий поріг визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років, а також встановлює, що непрацездатними членами сім’ї також вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони досягли віку 65 років.

Таким чином очікується підвищення мінімального розміру держвиплат до 5 025 грн.

Зокрема, для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також збільшення пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни складе: мінімум для І групи – 5 025 грн, ІІ групи – 4 610 грн, ІІІ групи – 4 396 грн.

Нагадаємо:

  • У березні 2022 року пенсії в Україні проіндексують усім категоріям: доплати отримають військові пенсіонери, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Також Пенсійний фонд розширить програми президента за віковими доплатами пенсіонера у віці 70-75 років.