Пенсії в Україні у березні: кому доплатять

Життя
пенсий

Пенсії в Україні у березні проіндексують усім категоріям: доплати отримають військові пенсіонери, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Також Пенсійний фонд розширить програми президента за віковими доплатами пенсіонера у віці 70-75 років.

Як повідомляє ПФУ, встановлять мінімальну пенсійну виплату для людей віком від 70 років за повного стажу на рівні 3000 грн.

Індексацію страхових пенсій та пенсій щодо інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС проведуть на 14%. Також додаткові виплати торкнуться осіб з інвалідністю I групи та з повним страховим стажем (30 та 35 років для жінок та чоловіків відповідно), непрацюючим пенсіонерам з числа одержувачів мінімальних пенсій, які не мають повного стажу та літні люди від 75 та від 80 років.

В Україні з 1 січня 2022 року змінилися умови виходу на пенсію за віком для чоловіків та жінок: право вийти на пенсію мають особи, які напрацювали не менше ніж 29 років трудового стажу. Якщо до цього віку стажу не вистачає, то вийти на відпочинок можна лише у 63 роки, а стаж має бути не менше ніж 19 років.

Верховний Суд України постановою у справі №235/23567/17 став на захист людей, поставив крапку у цьому та нагадав, що основи й механізми призначення, перерахунку й виплати пенсій із коштів Пенсійного фонду регулюються Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».

Нагадаємо:

  • Юристи благодійного фонду «Право на захист» розповіли, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) підтвердити стаж для отримання пенсії в разі втрати трудової книжки.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що через відсутність доступу до архівів на тимчасово непідконтрольній українській владі території жителі ОРДЛО і переселенці при оформленні пенсії часто не можуть підтвердити стаж. За 7 років конфлікту за отриманням пенсії до органів Пенсійного фонду України звернулися 612 тисяч переселенців. Сьогодні на обліку в ПФУ знаходиться 282 тисяч пенсіонерів, які проживають в ОРДЛО.